Jayh wil alles, en r & b als eerste

Parool, half augustus

Na wat stoere rapuitstapjes is de zoete, slicke, bronstige r & b zanger in Jayh weer op de voorgrond met zijn nieuwe album Jayh Jawson. Afgelopen weekend begon zijn promo-tour.

 In de sneakerwinkel kleven wat tienermeisjes tegen de wand. Ze checken meer hun telefoon dan dat ze naar zanger Jayh durven kijken die daar op een meter afstand van hen staat op te treden. Een haag van aangewandelde jongens, sommigen met een halve liter bier in hun hand, staat bij de ingang. Jayh, zanger en rapper uit Amsterdam-Noord is op promotietour voor zijn nieuwe album Jayh Jawson dat op 19 augustus uitkomt, en voor een gympenmerk. Druk is het niet in de winkel in de Amsterdamse Poort. Het regent onafgebroken, het is na sluitingstijd.

Jayh lijkt geen moeite te hebben met de lege ruimte die voor hem ligt. Hij houdt zijn zonnebril op, dat wel, maar verder lijkt hij totaal op zijn gemak. Hij kletst, maakt af en toe een praatje, danst door de ruimte en zingt vol overgave. Dan breekt, midden in een swingend nummer, de haag voor de ingang in twee. Een scootmobiel zoeft de winkel binnen. Erop een grijze dame. Middenin de winkel komt haar mobiel tot stilstand, haar schouders en handen gaan meteen ritmisch de lucht in voor een zittend dansje. Het publiek juicht en lacht. Jayh draagt het volgende nummer aan haar op. “Ik Leef, speciaal voor deze mooie dame.”

Waar hij zijn talent om te entertainen en performen vandaan heeft, Jayh weet het niet. “Vroeger wilde ik altijd als eerste op een verjaardag zijn, om te voorkomen dat ik dat rondje moest maken langs de al aanwezige gasten,” zegt Jayh tijdens het interview na het optreden. “Ik wilde nooit in de spotlights staan, ik wilde muziek maken achter de schermen.”

Jayh (29), echte naam Jaouad Ait Taleb Nasser, zingt pas een jaar of vijf. In de kerk leerde hij toetsen spelen, hij werd producer en rapte. In 2005 scoorde hij met een hele rits van andere artiesten de hit Wat wil je doen met The Partysquad. Het refrein bedacht Jayh, en zong hij zelf. “Niemand wilde mijn liedjes zingen, dus moest ik het maar zelf doen,” zegt Jayh nu over zijn stap naar de voorgrond. Hij bracht zoete liedjes uit, zoals de grote FunX-hit Mijn Baby, een liefdevol zouk-nummer. De r ’n b liedjes kwamen, met samenwerkingen met rappers, uit op zijn debuut EP Jayh.nl, in 2009. Daarna had Jayh het even gehad met zijn zoete imago. “Ik ben niet alleen die lieve jongen,” zegt de zanger die ook bij hiphopformatie THC heeft gezeten, waar succesvolle criminele activiteiten en makkelijke meisjes de belangrijkste onderwerpen waren voor nummers. “Ik wil als artiest me helemaal laten zien.”
Dus ging hij terug naar de hiphop met raps vol stoere praat. Met rapper Adje, oude bekende uit Noord, en producer Reverse bracht hij vorig jaar de Slordig Mixtape uit, met de hit Fock Wachten.

Stoer rappen èn een carrière in gevoelige zang, dat lijkt en lastige combinatie in de door testosteron gedreven hiphopwereld. Maar volgens Jayh vinden alle rappers hem geweldig. “Al kon het vroeger in mijn buurt in Noord echt niet: een jongen die zingt.” De Amerikaanse r’ n b ster R. Kelly is Jayh’s voorbeeld. “Hij is heel gevoelig en sexy, maar brengt het op een stoere manier.”

Jayh’s nieuwe plaat is ook niet van sex gespeend. Hij zingt dat hij ‘de klus’ gaat klaren, fluistert ‘wil je stoeien nu, voel het groeien nu’. “Dat is r’ n b hè,” zegt Jayh. Er staan ook echte liefdesliedjes op vol kuis verlangen, en weer een zouknummer. “Op Curacao is dat dè muziek, ik wil zouk graag een plek geven hier,” zegt Jayh. “Dat voel ik ook zo met r ’n b.”

Het nummer Ik Leef gaat over alles uit het leven halen, zorgen opzij zetten en genieten van wat er is. In de gympenwinkel brengt Jayh het nummer als een serenade aan de grijze dame in de scootmobiel. Wanneer het refrein eraan zit te komen, de muziek aanzwelt en Jayh zijn longen volzuigt, besluit de vrouw uit haar karretje te stappen. Voorzichtig, langzaam. Daar gaat ze, steunend op haar stuur, terwijl Jayh zingt ‘ik denk niet aan morgen, ik leef, ik leef’. De vrouw laat het stuur los en doet voorzichtig een dansje.

 

Het album Jayh Jawson is vanaf 19 augustus te koop.


 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s