Nachtburgemeester: ‘dieptepunt vertrutting voorbij’.

Parool, 27 april 2011

Uitgaanders in Amsterdam geven het hoofdstedelijke nachtleven een 6,6. Dat blijkt uit de Nachtmonitor die nachtburgemeester Isis vandaag presenteert aan de burgemeester.

Paradiso is verreweg de populairste club, gevolgd door Trouw en Studio 80. Het gemiddelde bedrag dat op een nacht uitgegeven wordt is 56 euro. En over het aanbod van kroegen en café’s zijn meer mensen zeer tevreden (63% van de ondervraagden) dan over de clubs in de stad (47%).

Nachtburgemeester Isis van der Wel liet het onderzoek uitvoeren door onder meer The Choice, bureau voor marktonderzoek. Ruim 2200 mensen, van zowel binnen als buiten de hoofdstad, vulden de internet-enquete met vragen over het Amsterdamse nachtleven in. Deelnemers werden geworven via allerlei media.

Opvallend is dat, ondanks de regelmatige berichten over geweld in het uitgaansleven, slechts 5% van de ondervraagden zich onveilig voelt ’s nachts. Homoseksuelen voelen zich wel vaker onveilig (11%) dan heteroseksuelen (4%). Dat ruim de helft (58%) in het afgelopen jaar wel eens (verbaal) geweld heeft meegemaakt doet daar kennelijk niks aan af. De ingrepen van de overheid om de openbare ruimte veiliger te maken wordt verschillend beoordeeld. Bijna de helft (48%) van de mensen die de enquete invulde voelden zich helemaal niet veiliger door camera toezicht, 33% wel. Bijna de helft (44%) denkt dat de veiligheid toeneemt als de politie preventief fouilleert.

INTERVIEW

Isis van der Wel, ook bekend als dj Isis, werd in februari 2010 voor twee jaar verkozen tot nachtburgemeester van Amsterdam. Met de Nachtmonitor wil ze iets tastbaars hebben om mee naar de beleidsmakers te stappen.

Met welke uitkomsten sta je straks sterk bij wethouders?

“Het is goed om te kunnen laten zien dat 86% van de mensen die uitgaan in Amsterdam voorstander is van de verruiming van de openingstijden. De beslissing van de gemeente om dat te doen komt dus als geroepen.”

Met welke cijfers ga je nog meer zwaaien?

“Mensen hebben aangegeven dat ze outdoorfestivals (94%) en Koninginnenacht (91%) heel belangrijk vinden. Ik begrijp goed dat de overheid iets moet met de dronken massa die zich misdraagt, maar het kan niet zo zijn dat daarom de vrijheid van Amsterdammers ingeperkt wordt. Dat Koninginnenacht om vier uur moet ophouden, en er maar één alcoholische consumptie per persoon verkocht mag worden. Ik wil hameren op het belang van een vrij moment in het jaar, van een nacht en dag waarop mensen de touwtjes kunnen laten vieren.”

Het raportcijfer is in de Nachtmonitor helaas niet uitgesplitst naar leeftijd. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers is dertig, best oud voor uitgaanspubliek. Zitten er niet veel mensen tussen die het allemaal al wel gezien hebben?

“Het zou interessant zijn om de rapportcijfers naar leeftijd uit te splitsen. Ik ga kijken of we die gegevens nog kunnen destilleren.”

Techno, house en dance blijken de populairste muziekstromingen. Hiphop, reggae, dancehall ontbreken in de top tien. Mist er niet een belangrijk deel van de Amsterdamse nacht in dit onderzoek?

“Ik ben van huis uit meer gelieerd aan de dancescene, dus misschien hebben we met dit onderzoek meer mensen uit die hoek bereikt. Maar dance is ’s nachts ook verreweg het grootst.”

In de commentaren die mensen bij hun vragen konden schrijven komt ook het verlangen naar de RoXY en de iT weer voorbij. Beetje oude koeien, of niet?

“Ja, dat vond ik ook: jongens, get over it. We moeten niet verlangen naar het verleden, maar wel naar de vrijheid van het verleden. Er is in de afgelopen twintig jaar veel speelruimte verloren gegaan, zowel mentaal als fysiek, en we moeten er hard voor knokken om daar iets van terug te krijgen.”

“Neem het zero tolerance beleid. Ik vermoed dat dat niet het gewenste resultaat oplevert. En uit het onderzoek blijkt dat als je mensen vraagt, van welke drugs heb je het meeste last bij anderen, dan steekt met kop en schouders alcohol er boven uit. Bijna de helft van de mensen ervaart wel eens overlast van anderen die drinken. Daar wordt weinig aan gedaan, en de urgentie om achter die andere drugs aan te gaan is veel minder.”

Vertrutting, dat woord gebruiken mensen ook veel. Is het niet truttig om het daar nog over te hebben?

“Ik gebruik het woord ook niet. Ik denk ook dat het dieptepunt in Amsterdam voorbij is. De nieuwe garde bestuurders beseft dat het nachtleven een essentieel onderdeel is van de stadsdynamiek.”

Mensen zeggen ook: er is weinig variatie. Zoeken mensen dan gewoon niet goed?

“Je moet wel de weg kennen. Ik heb het idee dat het circuit van feestjes thuis nog nooit zo groot is geweest, parkraves zijn ook iets van de laatste jaren. Maar om te weten waar die feesten zijn moet je wel de juiste mensen kennen.”

Welk cijfer geef jij aan de Amsterdamse nacht?

“Een zeven is een ruim voldoende, en daar moet ik echt onder gaan zitten. Daar hebben we nog wat meer creativiteit voor nodig. Een 6,5. Ik moet kritisch blijven.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s