Oude camp op nieuwe pop

Parool, 24 januari 2010

Buiten stond nog een dikke rij, maar binnen kon de dj de muziek al weg draaien om de dansende gays Whitney Houston’s ‘oho ohoo’ te laten zingen. Het feestje F*cking Pop Queers was zaterdag voor het eerst extra groot, met een XL editie in Paradiso.

Het nieuwe camp, ‘een parodie op een parodie’, trok zaterdagnacht Paradiso ramvol. Kitscherige popliedjes, uit volle borst meezingen, en vrolijke versiering, dat is het concept van F*ing Pop Queers. Het feest begon in Studio 80, en verhuisde een jaar gelden naar een maandelijkse zaterdag in de sjieke Jimmy Woo. “Op moeilijke muziek heel serieus doen, dat hebben we wel weer gehad,” zei organisator Dick Koopman, gekleed in Hawai-shirt met plasticbloemenslinger en lichtjes om zijn nek. “Dit is gewoon feest, vrolijk zijn. Niet met de cliché homo-hits, maar met de betere popliedjes.”

Oók met de betere popliedjes, want de macarena en de lambada werden met enthousiasme en de juiste pasjes onthaald. Op Dirty Dancing’s Time of my Life werd door de jonge twintigers gereageerd alsof ze zelf de hoogtijdagen van Patrick Swayze hadden meegemaakt. En ook Linda, Roos en Jessica werden uit volle borst mee geplaybackt.

Het thema was ‘op reis naar La Isla Bonita’, ‘haal je zomeroutfit maar uit de kast’. Paradiso was versierd met opblaaspalmbomen, tropische slingers in de hal, een cocktailbarretje en rode palmbomen met glitterstroken als stam. De meeste bezoekers hadden het bij een diepe V-hals gelaten, maar een paar jongens durfden een korte broek aan. Uiteraard goed gekleurencoördineerd met shirtje en sjaaltje erboven. Bij de damestoilet was het voor een keer rustig. “Is toch lekker zo,” zei een meisje dat haar make-up bijwerkte. “Alleen maar mooie jongens, en niemand die je lastig valt.”

De open, vrolijke en energieke sfeer maakte dat iedereen al vroeg los ging. Het podium was uitgebreid met een catwalk de zaal in. De perfecte plek om de rest van de Isla Bonita genieters danspassen, mooie haarlokken en torso te showen. Drukke boel dus daar, en het leek soms duwen en strategisch manoeuvreren voor de topposities.

“De muziek is natuurlijk hartstikke ordinair,” zei een jongen die ‘twee hele sexy vrouwen’ had meegenomen. “Maar het is heel gezellig, daarom ben ik hier. Iedereen die ik ken is hier. Uit heel Nederland komen jongens hierheen.” DJ Yuki zette Feeling Hot Hot Hot op en daar ging de hele meute weer. Swingen met de heupen, en handen in de lucht.

In de bovenzaal was wel serieuze dance geprogrammeerd, en werd er serieuzer gedanst. Maar de Isla Bonita sfeer hing ook daar in de lucht. In de vorm van een slinger met kartonnen cocktailglazen. Met F*ing Pop Queers XL heeft Amsterdam er weer een homostad waardig groots en vrolijk feest bij.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s