Appelsap 2010: hiphop met hippie-feel

Parool, maandag 2 augustus

Foto van 3voor12

Een simpele blockjam is Appelsap al lang niet meer. Gisteren kwamen er duizenden mensen langs in het Oosterpark, op de tiende verjaardag van het gratis hiphopfestival.

‘Fock Wachten’. Het spandoek met die tekst zag er haastig in elkaar geknutseld uit en leek even te slaan op het enorme gedrang om aan drank te komen. Barren en eettentjes waren een paar uur lang slechts bereikbaar voor doordouwers, zo druk was het gisteren op Appelsap in het Oosterpark. Maar daar werd ook een spandoek met Slordig opgestoken, een verwijzing naar de mixtape van de twee artiesten op het podium, Jayh en Adje. En tijdens het bouncende nummer Fock Wachten, met producer Reverse op de beats, werden net als in de clip kokers met rood rokend vuurwerk omhoog gehouden.

Het gratis hiphopfestival vierde gisteren haar tienjarig bestaan met een negende editie, Appelsap was er in 2007 en 2008 tussenuit. Lokale helden waren, zoals altijd, de belangrijkste peiler van de dag. En iedereen trekt zijn eigen publiek. Dertigers en veertigers die er tien jaar geleden ook al bij waren kwamen nu met buggies en babies, hipsters, hiphoppers en bling bling, alles liep gisteren door elkaar. Vanuit de Bijlmer, IJburg en zelfs ver buiten de stad waren ze naar het Oosterpark gekomen.

Clipse was de grote act die ingevlogen was. De Amerikanen betraden om een uur of vijf hongerig de muziekkapel. Als wilde beesten bewogen de rappers zich springend heen en weer achter het traliewerk, als ze tenminste niet gehinderd werden door een van de vele fotografen die op het podium bleven rondlopen. Helemaal los ging het niet, maar ook de handen van de peuters op nekken bounceden in de lucht op de maat heen en weer.

Van deze pure hiphop nam dj Rich Medina het over met soulvolle plaatjes, funk, Stevie Wonder en Michael Jackson-meezingers. Precies zoals de organisatie van Appelsap het graag ziet: hiphop maar wel in de volle breedte. Eerder draaide ‘onze favoriete blanke’, aldus de mc, dj Lil’ Vic al zoete r ’n b. En aan het begin van de middag was het podium van Viral Radio, de Amsterdamse feestorganisatie die zich richt op dubstep en de nieuwste ontwikkelingen in de beatscene.

Duo La Melodia gaf voorproefjes van het komende album Electronic Love. Dezelfde energieke, harde raps als voorheen, met een meer electronische beat eronder. Achtergrondzangeres Joya Mooi zorgde voor een vleugje jazz. Nog meer Amsterdamse nieuwe nummers kwamen van De Jeugd van Tegenwoordig, in het najaar moet de nieuwe plaat te koop zijn. Op z’n Jeugds grapte P. Fabergé ‘zijn jullie klaar voor de eerste single van het nieuwe album?’ om daarna Watskeburt?!, de hit van vijf jaar geleden, in te zetten. Zoals beloofd volgde snel een nieuwe track, Tante Lien Back, die de vertrouwde woordkunstelarij liet horen.

Toen rond zevenen de zon toch nog door de wolken priemde en de versiering van plastictasjes slingers verlichtte kwam een van de organisatoren, Rogier Smalhout, met een wodkafles in de hand triomfantelijk het podium op. Het was de Appelsap crew weer gelukt. Geld, vergunningen, volle bak en goede sfeer. En zelfs een beetje zon. Het is te hopen de organisatie het grote gedoe van organiseren na tien jaar nog niet moe is en volgend jaar weer zo’n gratis feest voor elkaar bokst.

Een gedachte over “Appelsap 2010: hiphop met hippie-feel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s