DJ Dimitri is terug

Parool, zaterdag 16 juli 2010

DJ Dimitri, de houselegende die de club verruilde voor vrijwilligerswerk op een bioboerderij, keerde gisteren officieel terug in de nacht. Met een soloset van zes uur lang in Trouw.

Dagen van te voren was de avond al uitverkocht, om teleurgestelde fans aan de deur te verkomen hield de club aan de Wibautstraat nog wat kaarten apart voor verkoop op de avond zelf. Vooral dertigplussers die de hoogtijdagen van de dj hebben meegemaakt kochten kaarten, schatte Trouw in. Dimitri Kneppers hoopte zelf op veel jonge nachtvlinders die hem slechts van naam kennen. “Ik wil juist die jongeren bereiken,” zei de dj die een van de RoXY-dj’s was die house in Nederland introduceerde gisterenmiddag. In verband met de deadline van de krant kon het Parool niet bij het hoogtepunt van het feest aanwezig zijn.

Het nieuws dat Dimitri stopte, de man die zoveel mensen aan de house kreeg en dansvloeren zodanig in extase wist te brengen dat tranen vloeiden, kwam drie jaar geleden hard aan bij de housegeneraties die met hem opgroeide. “Ik heb nog wel eens gezegd dat ik een sabbatical nam, maar dat ik definitief stopte, dat werd het verhaal,” zegt Dimitri nu. De liefde voor de nachtelijke uren kwam terug toen hij een jaar geleden draaide op het RoXY-reünie feest in Paradiso. “Dat is mijn clubje, daar moest ik zijn.” Doodnerveus was ‘ie, ‘maar de energie die je krijgt van het publiek, dat is fantastisch’. Hij wist: dit wil ik weer. Hij bouwde het langzaam op, draaide voor zijn grote terugkeer vannacht een paar keer als mystery guest op feesten, om te testen of hij de nieuwe muziek ook nog in de vingers heeft. Want de classics-feesten, daar is de drieënveertigjarige dj die in Bergen woont klaar mee. “Dat deed ik teveel voordat ik stopte. Dat ik in dat hokje zat was deels ook aan mezelf te wijten, ik bracht vlak na elkaar twee cd’s uit met classics. Steeds diezelfde nummers, het werd automatisme.”

Dimitri, uitgerust van zijn jaren werken met verstandelijk gehandicapte kinderen op een biologische boerderij, wil juist nieuwe muziek draaien, nieuwe muziek maken, jongeren bereiken. “Ik wil in het nu zijn. Ik hoop dat ik de nieuwe uitgaansgeneratie muziek kan laten horen die ze nog niet kennen. Ik wil nieuwe muziek draaien met een gevoel voor historie.”

Echt niet dat hij de afgelopen jaren enkel geluisterd heeft naar natuurgeluiden en kindergelach. “Dat gaat er niet uit hè, je wil nieuwe muziek blijven verzamelen.” Als producers die hij nu goed vindt noemt hij de Amerikaanse oude techno helden van het eerste uur Kenny Larkin en Carl Craig, maar ook de jonge Amsterdamse producer Arjuna Schiks. “Ik houd nog steeds van energieke ritmes. Mag rauw zijn, maar wel gecontrasteerd met warmte. Het Detroit-gerichte werk.”

Hij is zelf ook druk bezig in de studio met nieuwe muziek. Zijn nieuwe nummer Kick Off verschijnt binnenkort op het label van Carl Craig. Een eigen label is in oprichting. “Daar wil ik zeker ook jong talent op uitbrengen.” Om aansluiting te vinden met nieuwe generaties is Dimitri het internet op gegaan. “Moest ik eerst niets van hebben, maar ik ben nu druk aan het sociale netwerken.” Facebook, twitter, nieuwe eigen website. “Daardoor krijg ik nu ook veel muziek opgestuurd van jonge producers.”

De pareltjes zal hij eruit pikken om te draaien tijdens zijn sets op festivals en grote feesten. “Ik heb geen zin meer in om allerlei kleine clubjes te staan,” zegt Dimitri. Voor hij zijn grote afscheid nam leefde de dj ’s nachts. “Nu wil ik overdag muziek maken, gewoon negen tot vijf in de studio. Of negen tot negen. Dit keer houd ik gewoon een dagritme aan.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s