Club AIR opent: een grote club die ook klein wil zijn

Parool, woensdag 28 april

Op de oude plek van iT is AIR neergedaald. Een grote club voor een breed publiek, bij het Rembrandtplein. “We willen liefst alle scenes binnen krijgen.”

Sander Kleinenberg, een van Nederlands grootste dj’s, opent donderdag 29 april AIR met zijn eigen avond. Die trekt de grote club, er passen ruim 1300 mensen in, wel vol. “Maar het moet hier met driehonderd mensen ook gezellig zijn,” vertelt mede-eigenaar Sjoerd Wynia (36) terwijl er nog overal bouwvakkers rondlopen om de club aan de Amstelstraat op tijd af te krijgen.

Een nieuwe club in het centrum van Amsterdam is al best bijzonder, een club van die omvang helemaal. In het centrum kunnen alleen Paradiso en de Melkweg (beiden gesubsidieerd) en Escape zoveel mensen binnen hebben. Dan zijn er de grote verhuurdozen aan de rand van de stad, The Powerzone en The Sand, die afgehuurd worden door organisaties om hun grote feesten te geven. Marcanti in Westerpark, die ook alleen verhuur deed, is sinds een paar maanden dicht.

AIR wil een combinatie van beiden worden: een echte club met wekelijks terugkerende programma’s die mede-georganiseerd worden door AIR zelf, sterk verbonden aan allerlei Amsterdamse scenetjes en met kwaliteitsmuziek, en tegelijkertijd een grote club die een breed publiek bereikt met dance die meer tegen het commerciële hangt. Om op zulke verschillende feesten het juiste gevoel te bereiken is AIR, dat grotendeels gehuisvest is onder straatniveau, geen grote vierkante doos maar een zaal met allerlei niveau’s, trapjes en ruimtes. “Je moet erin kunnen dwalen,” zegt Wynia, die een van de drie eigenaren is.

Meest opvallend is de apenrots. Vanaf de ingang daal je via vijf niveaus af naar de dansvloer, die met 9 bij 7 meter vrij klein is voor zo’n grote discotheek. De linkerkant van de club kan met gordijnen afgehangen worden om de zaal te verkleinen. Daarachter is boven een cocktailbar, beneden een kleine zaal voor 150 mensen en, naast de dansvloer, de ruimte met ‘table-service’. “Wij zijn wars van het woord VIP,” zegt Wynia. “Het is een extra service.” Geen VIP-tafels dus in AIR, maar wel volgens hetzelfde principe. Als groep kun je van tevoren een tafel reserveren. “We screenen die reserveringen wel, want je wil niet dat er op de dansvloer allemaal leuke mensen staan en de tafels bezet zijn door foute types.” Achter de bar van de ‘table-service’ komt een grote foto te hangen van paparazzi. In hun flitsen zitten echte lampen. “We willen er een beetje de draak steken met dat VIP-gebeuren.”

Met geld kan in de club overigens niet betaald worden. Bij de ingang krijgt iedereen een pasje dat de bezoeker zelf kan opwaarderen. Je opent betaalt er een locker mee, er is geen garderobe, betaalt er drankjes mee. Het geld blijft op de pas staan voor een volgend bezoek, of je kunt de pas doorgeven aan iemand anders. Geld terug krijgen kan niet.

De geschiedenis van iT, in de jaren negentig een beroemde club wegens extravagante homofeesten, geeft de plek voor Amsterdamse clubbers nog een bijzondere lading. Maar van het gebouw zelf is alleen de ingang nog intact. Nadat een heropende iT in 2004 helemaal dicht met als grootste oorzaak geluidsoverlast via een slecht geisoleerd dak, werd het pand herbouwd met clubfunctie. “Er zit nu een dikke akoestische schil om het hele pand heen,” zegt Wynia.

Het was Wynia’s compagnon Sander Groet, grondlegger van het grote dancefestival Mystery Land, die twee jaar geleden op het pand stuitte. Met Wynia en Niels de Geus, die samen evenementenbureau The Good Guyz hebben en beiden al jaren actief zijn in de dancescene, maakte hij het plan voor AIR. “Het is voor ons alle drie een droom geweest om een eigen club te hebben. Een zaaltje van honderd man dat krijg je altijd wel vol. Zo’n grote club is echt heel spannend,” zegt Wynia.

De drie dertigers willen dat iedereen die van dance houdt het gevoel heeft dat de club ook van hem is. De donderdagavond wordt een studentenavond, met Amsterdamse dj’s die dance draaien uit alle hoeken. “Vrijdag wordt de avond voor de muziekliefhebbers, die houden van techhouse en techno.” Zaterdag wordt ingevuld met het programma Dance Department van Radio 538. Het wereldwijd beluisterde programma zal wekelijks live uitzenden vanuit AIR, ook radiodj Dennis Ruyer gaat achter de draaitafels in AIR staan. Zondag is voor de sjieke feestjes. “Oud-Zuid en champagne op tafel,” zegt Wynia. Al kan het variëren. Zo krijgt ook Rapido, een succesvol homofeest waarbij veel shirts ook in de garderobe worden achtergelaten, een maandelijkse avond. “En ik zou ook nog graag een hiphopavond doen,” zegt Wynia.

2 gedachtes over “Club AIR opent: een grote club die ook klein wil zijn

  1. tim2012 zegt:

    Het is leuk bedacht allemaal maar die rfid chip die in die pasjes zit is niet okay kunnen ze je overal tracken en is nog slecht voor je gezondheid ook dus mooi makkelijk allemaal weer maar wel tenkoste van je gezondheid en privacy!!!!!!!

  2. Barry zegt:

    Most terrible club I ever been to. Overcharged. No service. You have to buy a card before you can order a drink. Be careful!!!! They charge you drinks you didn’t order. When you complain you have to go upstair to the so called manager. First they blame you. Then they blame the machines.Then finally you get your money back. No excuses, no compensation. They just want your money, that’s it!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s