Zelfs Plasterk laat zich schminken op t Magneetfestival

Parool, maandag 12 april 2010

Voormalig minister Ronald Plasterk had wat vrolijke schmink rond zijn ogen laten kwasten. “De controle uit handen geven en vertrouwen, daar draait het Magneetfestival om.”

De politicus hield het openingspraatje van de groots opgezette try-out van het Magneetfestival, gisteren in Trouw. Motto van het festival: ‘no spectators, only participants’. Iedereen verkleden, schminken en als je op het podium wil en de andere festivalgangers willen dat ook, dan sta je er.

Plasterk, die vertelde initiatiefnemer en spring in ’t veld Jesse Limmen (1974) al jaren lang te volgen, zei dat de politiek er wat van kan leren. “De Magneetbar op Lowlands ging over participeren, meedoen, het publiek deelgenoot maken. Dat kan alleen als je bereid bent een deel van de controle te verliezen. En je durft te vertrouwen dat het toch goed gaat.”

De decorploeg had Trouw omgetoverd van industriële loods tot kleurrijk ditjes en datjes honk. Hier een houten keet beverfd met rare tekeningen en teksten, daar lijnen wasgoed en overal vlaggen en borden. Beneden traden bands en dj’s op in een oerwoud van planten en plastic. De twintigers en dertigers, een flink deel met schmink of in lekker gekke pakjes, kwamen er ondanks de zondagmiddag behoorlijk in beweging. Het bier kwam gewoon uit de ijskast, maar de wodka werd geschonken via ingenieuze apparaten.

Op Lowlands is de Magneetbar in een paar jaar een begrip geworden. Een huisband die elke geronselde artiest of podiumgrage festivalganger begeleidt, een grote verkleedkist voor iedereen en bizarre decorstukken overal waar je kijkt. Limmen wilde een stap verder. Dit jaar geen Lowlands meer voor de Magneetbar, maar in juli een eigen  driedaags festival op het strand bij Wijk aan Zee. De nieuwe website voor het Magneetfestival ging gistermiddag online. De site, dat wordt de plek waar het publiek voor artistiek directeur gaat spelen. Wie een profiel aanmaakt kan er meebeslissen over de programmering. Er kunnen voorstellen gedaan worden voor bands en acts, wie de meeste stemmen krijgt wordt geboekt. In Trouw konden letters geknutseld worden, want ook de vormgeving zal crowd sourced zijn. De letters met de meeste stemmen worden gebruikt in de marketing. En zo moet iedereen op het festival ook deelnemer worden van het festival. Net als op Burning Man, het beroemde Amerikaanse woestijnfestival.

Het festival voor vrijbuiters is het grote voorbeeld voor Limmen, en kwam gisteren een aantal keer langs in de praatjes. Ook nachtburgemeester Isis, wier taal zo vlak na de losse woorden van Plasterk ambtelijk klonk, had het over Burning Man. Ze meldde dat de Nederlandse festivalcultuur verschraald is. Slechts af toe was er nog wel creativiteit te bespeuren en ruimte voor ideeën van de bezoeker, zei ze. En noemde als voorbeeld haar eigen festival. Dat was een tikje pijnlijk misplaatst, maar er werd snel overgeschakeld naar weer iets anders op het hoofdpodium, waar de oude Magneetbar opgebouwd leek te zijn.

Limmen heeft er, Plasterk zei het al, vertrouwen in dat festivalpubliek niet alleen maar leeghoofdig wil consumeren, maar staat te trappelen om bij te dragen. Gisteren tijdens de try-out kwamen de grootste bijdragen van de muzikanten en kunstenaarsclubs die van te voren geboekt waren. Grote namen als hiphoppers The Opposites, schrijver Kluun en theatergroep Pipslab, maar ook onbekende acts. Zoals twee bands die alleen al op hun naam bekend zouden kunnen worden, ‘Het brein dat uit de ruimte kwam’ en ‘The Allochtones’. In de rookruimte verhaalde een Willem Meijer (act naam), gestoken in wit pak met roze overhemd en grootse zonnebril, over zijn levensgeschiedenis. Met dia-show en een quiz met opmerkelijk veel vragen over seksuele zaken.

Uitverkocht was de try-out lang niet, maar Limmen liet gisteren wel zien waar hij en zijn team met al hun enthousiasme toe in staat zijn. In juli zal blijken of Hollanders echt een nuchter volk zijn, of dat op een Noord-Hollands strand onder de rook van de hoogovens de gekte van Burning Man kan toeslaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s