Sluiting lijkt tijdens Happy Hour in Exit ver weg

Parool, 2 april 2010

Het bier ging in duo’s de bar over. Happy Hour. Om half twee ’s nachts leken de juridische en financiële problemen van de Exit er ver weg.

Als andere café’s op donderdag om één uur leeg geveegd moeten worden stroomt het vol in het Exit Café op de Reguliersdwarsstraat. Dus ook gisteren, daags nadat bekend werd dat homotent Exit dinsdag ontruimd wordt als de pacht niet aan Heineken wordt betaald. Groepjes vrolijke gasten schuurde langs elkaar in de smalle bar met skihut-thema. Gezellig licht, schermen aan de muur met videoclips en foto’s van eerdere feestjes. Achterin, tussen het hout dat het chalet-gevoel moet geven, een paal om in te dansen. En joehoe, handen in de lucht, want daar klinkt weer een hit van Lady Gaga.

Het personeel was minder uitgelaten. “Ik heb twee woorden voor je,” zei de manager eerder terwijl hij buiten een banner ophing met vier brede blote torso’s erop. “Geen commentaar. Sorry schat.” Over de kwestie Kooistra, de horecatycoon die met ingewikkelde juridische constructies boven dit alles zweeft,  en de dreigende sluiting van het personeel geen woord. De vriendelijke beveiliger aan de deur maakte duidelijk dat binnen niet over de kwestie gerept mocht worden. “Als ik merk dat je binnen iemand ernaar vraagt, dan zet ik je eruit,” zei hij tegen de verslaggever. “Maandag verschijnt de heer Kooistra bij Pauw en Witteman, kijk daar maar naar.”

In de gay-scene maakt men zich zorgen. “Het is echt een hot issue hoor, die Kooistra zaak,” zegt een bezoeker buiten. Want ook April kampt met schulden, al weet iemand anders op straat dat ze het daar financieel geregeld hebben en de drukke, sjiekere zaak dus heus wel open blijft. Al loopt Club Exit, alleen open op vrijdag en zaterdag, volgens sommigen niet meer zo goed als vroeger, sluiting van de club en het café zou een gat slaan in het aanbod voor de homogemeenschap. “Hier kun je altijd eindigen,” zegt Wikkie Hermkens (26) voor de deur van het café, doelend op de nachtvergunning. Roos van der Hoeven (18) is hetero maar komt vaak in de Exit, ‘because I love the gay-scene’. “In de Exit gaat het helemaal los, niemand doet raar over elkaar. Het maakt niet uit hoe je eruit ziet, je hebt gewoon lol.”  Binnen staan inderdaad allerlei types op elkaars schouder te slaan en te dansen. Voorzichtige tieners, zonnebanktypes met strakke shirtjes, keurige overhemden en dames in de dertig. “Hier draaien ze muziek de je op je I-pod hebt,” zegt Leroy Jory (19). “Nummers waar je alle choreo’s van kent. Alle afterparty’s zijn altijd hier.”

Voor Hermkens en Koen Woudenberg (25) noemen de Exit een nostalgische plek, waar ze vroeger veel kwamen. Ze gaan inmiddels vaker naar feesten met vooruitstrevendere muziek, maar het Exit café blijft een moetje. “Exit is als een supermarkt, je moet er altijd heen om wat te halen,” zegt Woudenberg. “Een noodzakelijk kwaad.” Hermkens zou het erg vinden voor de scene als de Exit moet sluiten. “Maar ik moet nog zien of het zover komt.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s