Amsterdamse Rajae maakt nummer met kleinzoon Malcolm X

Parool, 3 april 2010

De kleinzoon van Malcolm X rolde via inrichtingen, bendes en gevangenissen het leven in van de Amsterdamse zangeres Rajae El Mouhandiz. Ze maakte een liedje over hem, en een clip met hem.

Het nummer gaat over durven zijn wie je wil zijn, maar op een lichtvoetige poppy manier. Naar te serieuze muziek willen mensen niet luisteren, weet El Mouhandiz. Het liedje gaat over vooroordelen, over hoe mensen vaak niet verder kijken dan die stickers die ze in hun hoofd al op je hebben geplakt. “De media heeft altijd alles wat Malcolm Lateef Shabazz deed met een vergrootglas in de gaten gehouden,” zegt El Mouhandiz (31) over de zoon van Malcolm X. En Malcolm junior heeft nogal wat meegemaakt en uitgehaald.

El Mouhandiz kent hem nog maar kort, een jaar ongeveer. Maar ze heeft een diepe band met de jongen, de eerste mannelijke afstammeling, die zoveel historie met zich meedraagt. “Hij wilde zelf heel graag deze videoclip met mij maken.” De zangeres ontmoette Malcolm Lateef Shabazz (25) op een conferentie voor jonge moslimleiders in Qatar. “We zagen elkaar in de lobby, en er was meteen een klik.” De hele avond en nacht namen ze samen het leven door, tot in het haventje waar ze zaten de zon weer opkwam. “Sindsdien hebben we elke dag contact.”

Malcolm Lateef Shabazz zit in de clip bij het nummer dat naar hem genoemd is. Er is een speciale versie waarin Malcolm zijn verhaal vertelt, maar die blijft nog geheim in een poging de Amerikaanse markt ermee te veroveren. “Dit is de eerste keer dat Malcolm een deel van zijn verhaal vertelt,” zegt El Mouhandiz.

Turbulent is een understatement voor het leven van Lateef Shabazz. Een snelle samenvatting: Zijn vader heeft hij nooit gekend, de Algerijn verliet de dochter van de invloedrijke vermoorde Afro-Amerikaanse leider omdat hij geen zwart kind wilde. In 1995 werd zijn moeder er, naar later bleek onterecht, van verdacht op zoek te zijn naar een huurmoordenaar om Louis Farrakhan om te brengen, de leider van de Nation of Islam. Twee jaar later stookte Malcolm junior een fikkie dat doorwoekerde tot een brand waarbij zijn oma hevige verwondingen opliep. Ze overleed drie weken later, Malcolm moest naar in een jeugdinrichting. Eenmaal vrij kwam hij terecht in gangs, in criminaliteit, in de bak. De media, van serieus tot pulp, deden verslag en volgden hem gretig. “Nu probeert hij de gekte en verleidingen in Amerika achter zich te laten,” zegt El Mouhandiz, ook half Algerijns. “Hij is in Syrië om de islam te bestuderen en Arabisch te leren.”

El Mouhandiz, die vorig jaar in de lijst van meest invloedrijke Moslims stond, heeft ook voor haar plek en acceptatie moeten strijden. “Het liedje gaat voor mij niet alleen over hoe het Westen naar moslims kijkt, dat is te makkelijk. Het gaat ook over de struggle om als vrouw in de islam artiest te zijn. Op wereldschaal ben ik een van de weinigen die dit durft te doen.”

De samenwerking tussen de twee blijft niet bij dit ene nummer. In 2011 verschijnt er een biografie over hem, vertelt El Mouhandiz. “Hij wil graag ook samen met mij zijn verhaal vertellen. Er zijn ook gesprekken met producenten om een documentaire te maken over onze levens.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s