Club Gids zielloze verzameling feitjes

“Er is zo ontzettend veel te beleven” en andere dooddoeners, daar staat de nieuwe gids De 100 beste clubs van Nederland mee vol. Dat een clubber met de gids in de hand het land af gaat reizen als ware het een restaurantgids lijkt uitgesloten.

De makers van het boek, de jongens van de website Club Judge, vonden dat het na alle gidsjes voor restaurants, hotels en kroegen tijd voor een gids met clubs. Om het Nederlandse nachtleven in kaart te brengen en de clubber op weg te helpen. Honderd clubs staan erin met een eigen pagina. Een soort campinggidsje, waarbij icoontjes je vertellen of de club beschikt over ‘een giftshop ruimte’, ‘ontspanningsruimte’ en of rolstoelers er binnen kunnen rijden.

Het gaat de schrijvers van het boek steeds om hoe de club eruit ziet, hoe het geluid is, de drankprijzen en andere faciliteiten. Hoewel de interieurs goed beschreven worden zijn de korte verhaaltjes vaak te nietszeggend om als nachtvlinder een clue te krijgen of de club hem of haar iets te bieden heeft. Amsterdam Marcanti ‘spreekt met een zeer diverse programmering veel verschillende bezoekers aan’. Club Devo (Goes) ‘kan zich zeker meten met de stijlvolle hotspots die in de Randstad te vinden zijn’. “Paradiso is ook beroemd vanwege de speciale clubnachten, en dat vijf keer in de week.” En vooruit, nog eentje: “Alcatraz heeft alles in zich om een goede hotspot te zijn voor Friezen die van een feestjes houden.”

De lezer krijgt door het boekje wel een globale indruk of de betreffende club een een vooruitstrevende programmering heeft of gaat voor commerciële krakers. Ook wordt wel duidelijk of de tent gefrequenteerd wordt door tieners, of door een ouder publiek dat cocktails wil en een VIP-ruimte. Maar anders dan bij een restaurantgidsje zal de lezers van de Club Gids toch eerst zelf online op onderzoek uit moeten.  Want de meeste clubbers, en vooral de mensen die wel eens naar een ander club kunnen en willen dan hun vaste stek in de buurt, bepalen hun bestemming op basis van muziek en dj’s. Die willen naar een urbanavond, een technofeest of dansen op disco. De makers van het gidsje lijken voor het gemak even vergeten dat het met clubs dus behoorlijk anders werkt dan met hotels of restaurants, waar de kaart, sfeer en smaakmaker een stuk minder veranderlijk zijn.

Het is ook jammer dat de makers van de gids niets van de lol van het clubben op het papier hebben weten over te brengen. De gids begint met tien pagina’s uitleg over het boek. Niet echt een opwarmertje waar je danskriebels van krijgt. De BN’ers die als strooigoed in het gidsje staan hebben weinig over clubben te vertellen. Ali B ‘gaat eigenlijk nooit naar een club’. Froukje de Both ‘gaat sinds het moederschap niet meer zo vaak op stap’. En een deel van de dj’s die naar hun favoriete club gevraagd wordt vertelt over zaken die voor normale, betalende nachtdieren onbereikbaar zijn. Dat de dj-booth in The Matrixx voorzien is van een koelkast ‘en goede opbergruimtes voor jassen en tassen’ zal voor niemand een reden zijn om eens af te reizen naar Nijmegen.

De gids ligt vanaf acht maart in de winkels.

3 gedachtes over “Club Gids zielloze verzameling feitjes

  1. Hendrik zegt:

    Hey Liedewij,
    Ik heb het boek eergisteren kado gekregen en ben het grotendeels niet eens met je stuk. Dit boek heeft bij mij voor veel inspiratie gezorgd om bepaalde nieuwe clubs te bezoeken en krijg ik er zin van om uit te gaan! Zo wist ik niet dat het aanbod zou groot en divers was in Nederland. Ik vind het boek zeer informatief en ziet er prachtig uit! Dit maakt voor mij de keuze om naar een bepaalde nieuwe clubs te gaan veel makkelijker. De gratis gastenlijkstplekken erbij om gelijk 1 van die clubs zelf te testen maken het compleet! Aanrader dus!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s