Gouden Kabouter als vanouds trage feestshow

Artikel Parool, 3 maart 2010

De Gouden Kabouter Awards, de hysterische Oscar uitreiking voor het Amsterdamse nachtleven, gaan internationaal. Dat werd gisteren tijdens een als vanouds trage feestshow in Paradiso aangekondigd.

Ruim tweeënhalf uur werd er over gedaan om tweeëntwintig goud gespoten tuinkabouters uit te reiken, maar dat is precies volgens traditie van het jaarlijkse over the top festijn. ‘The Ultimate DJ-Experience in 3D’ was het thema van de veertiende editie van de netwerkborrel voor nachtdieren. Met animaties in 3D, een diepe filmtrailerstem die de zaal door denderde en MC Buttslammer als supersterdj. In zilveren pak met rode cape en blauwe glitterslip waar zijn buik overheen bolde. Aan lange rijen biertafels, gereserveerd voor medewerkers van clubs en feestorganisaties werd hutjemutje gezeten, de rest van de zaal stond vol en ook op het balkon zaten mensen. Een stuk drukker dan vorig jaar, vermoedelijk omdat dit keer veel vrijkaarten waren weggegeven. Mensen in het nachtleven laten betalen om ergens binnen te komen: dat is tevergeefs. Die komen alleen als het gratis kan, bleek maar weer.

Misschien was dat ook een van de redenen dat er dit jaar wat minder groots uitgepakt werd. Geen Pierre Kartner met smurfen dit keer, maar een paar acts van vrienden die wat minder tot de verbeelding spraken. Een dj klassieke muziek om de lange pauze te vullen, een matig vermakelijk lopende band-spel, en een optreden met hitsige zegzang van DJ Wannabeastar dat alleen visueel interessant was.

“We hebben een probleem, het budget is op,” zei MC Buttslammer na het 3D introductiefilmpje met lasers. De show was nog geen tien minuten bezig. Tekorten op de Gouden Kabouter begroting was een terugkerend thema in de avond en moest de soberheid verklaren. Een hoogtepunt was het filmpje voor Sensation. Was het echt of was het een hele goede parodie op de Ultimate DJ Experience? Weer die filmtrailer stem, ook bekend van grote dance events, die zinnen schalde als: ‘House Culture is about sharing love, laughter and excitement’, en ‘a new reality is born on the dancefloor’. Explosies, vuurwerk en daar was Duncan Stutterheim, baas van het over de wereld toerende Sensationspektakel, om de Toekomst Kabouter uit te reiken. “Waarom laten ze mij dat doen? Ik moet kaarten verkopen, ik heb sterren nodig,” zei Stutterheim met gevoel voor zelfspot. Hij overhandigde het beeldje aan drie uitgedoste roodgeschminkte nachtvlinders van performancegroep Sabotage.

Het Nederlandse publiek kon van tevoren zelf de winnaars bepalen door online te stemmen op categorieën als Worst Dressed DJ (Ille Bitch), Slechtste kapsel (Johnny de Mol) en Roze Kabouter (clubnacht Italo Elite in Clup Up). De Lifetime Achievement Award ging naar DJ Per, die vorig jaar 25 jaar in het vak zat. Ook internationale sterren waren genomineerd en werden gelauwerd. Geen Nederlandse groep maar de Canadese producer Deadmau5 won de kabouter voor Ultimate Live Act. Wellicht vast een opzetje naar de internationalisering van de GKA, die tijdens de volgende Amsterdam Dance Event in het najaar als de Golden Gnomes overhandigd zullen worden. Of de internationale dance gemeenschap de trage, platte humor van de Gouden Kabouters begrijpt, dat is nog afwachten. De Amsterdammers lukte het in elk geval om er een goede avond en nacht van te maken. Na een uurtje was de schroom op een peuk op te steken verdwenen, werd er door een enkeling op de tafel gedanst en tegen het einde van de uitreiking kon het feest echt beginnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s