Nieuwe golf Nederlandstalige R&B

Jayh

Artikel Parool, woensdag 6 januari

Een nieuwe golf Nederlandstalige r&b zwelt aan om over Nederland uit te rollen. Grote stadsjongens met gouden keeltjes. “Een paar jaar geleden was zingen nog voor mietjes.”

Stoere grotestadsjongens met gouden keeltjes. Ze dragen mutsjes, zonnenbrillen, hoodies, hippe spijkerbroeken, gesoigneerde kapsels. En zingen zoete teksten als: ‘ik denk aan jou, was je nu maar bij mij. Want bij jou voel ik me vogelvrij’. Een nieuwe golf Nederlandstalige r&b is in aantocht.  Of misschien is urban volkspop een betere benaming. Of ‘smartlappen 2.0’, zoals iemand suggereerde.

Feit is dat zingen voor de multiculturele jeugd weer helemaal ok is. En niet alleen stoere praat, maar heel veel liedjes over verlangen, verliefdheid, en gemis. Dit jaar komen er drie albums uit in die categorie, van Brace, Gio en Jayh. “Een paar jaar geleden kon je echt niet gaan zingen, zingen was iets voor mietjes,” zegt Jayh (Jaouad Ait taleb Nasser, 27), die dit jaar zijn debuutalbum uitbrengt bij het label Top Notch. Hij groeide vanaf zijn kindertijd op in Amsterdam-Noord en hinkstapsprongde muzikaal van Caraïbische muziek op de Antillen, via de kerk naar hiphopproducer tot de zanger die hij nu is.

Dat gevoelig en stoer zingen kan ook nog eens in het Nederlands. “Toen ik begon zeiden mensen heel vaak dat ze het stom vonden in het Nederlands,” zegt Brace (Eddy Brace Rashid MacDonald, 23) die dit jaar zijn derde Nederlandstalige album uitbrengt. “Nu snappen mensen dat Nederlands ook rough (stoer) en mooi kan klinken, dat heb ik wel laten zien.” Het lijkt erop of het aanhoudende succes van Nederlandstalige hiphop in de volle breedte, van de intellectuele hiphop tot Ali B en Yes-R die richting pop gaan, een nieuwe generatie grootstedelijke zangers inspireert. “De jeugd heeft door het succes van al die Nederlandstalige hiphop en urban ook meer respect voor de Nederlandse taal dan een paar jaar geleden,” zegt Brace.

De zanger uit Amsterdam had zijn eerste hits op zijn zeventiende. Hij stond in de zomer van 2004 als refreintjeszanger in de hitlijsten met Moppie, een nummer met Lange Frans en Baas B, en Ik ben je zat met Ali B.  Het simpele lijntje ‘moppie, moppie, moppie, ik vind je helemaal toppie, ik krijg je niet meer uit mijn koppie’, werd op alle schoolpleinen gezongen. Net als het refreintje ‘ik ben je zat, geloof me nou ik heb het echt gehad.’ De teksten voor Brace waren geschreven door de rappers. Maar het succes in het Nederlands inspireerde Brace om zelf een Hollands solo album te maken.

Gio

En omdat Brace zich concentreerde op zijn eigen album en tournee vroeg Ali B. de zanger Gio, die een Engelstalig album had uitgebracht bij Universal, om mee te gaan op zijn theatertour. “Tijdens die theatershows zag ik de impact die Nederlands kon hebben,” zegt Gio (Giovanni Jap-Ngie, 23) uit Almere. “Je ziet aan de reacties van mensen dat ze voelen wat je zingt, jongeren begrijpen de teksten ook veel beter dan Engelse teksten.” De theatershow gaf hem een jongere doelgroep, en daar wilde Gio liedjes voor gaan maken. In het Nederlands. Hij bracht een aantal nummers uit, waaronder in 2008 het liedje Ik denk aan jou uit, dat een grote hit werd op FunX, het radiostation voor de grote stadsjeugd. Een zoet liedje met liefdevolle tekst vol verlangen en stevige urban beat eronder.

In datzelfde jaar scoorde Ehsan (Ehsan Naseri, 21) ook een FunXhit met Is dit Liefde. Daarvoor zat hij in een Men2B, een boyband dat het resultaat was van een televisieprogramma. “Ik wilde daar bewust afstand van nemen. Met die groep was alles in het Engels. Dus overstappen naar het Nederlands was een manier om me daarvan te onderscheiden,” zegt Ehsan. “En er kwamen toen ook veel Nederlandse nummers uit. 2009 was wat dat betreft een stuk minder.”

Cheb Mootje

Maar met nieuwe platen van Gio, Jayh en Brace lijkt 2010 een goed jaar te worden voor Smartlappen 2.0. Ook Cheb Mootje (Mohamed El Younech, 22) werkt aan een album, zegt Niels Walboomers, die hem onder contract heeft. De Beverwijker begeeft zich met simpele teksten op een vrij platte reggeatonbeat in de hoek van de stampende clubhits.

“Wil het genre echt succes krijgen, dan zal er een verbreding moeten komen,” zegt Kees de Koning, baas van het platenlabel Top Notch waar Jayh zijn album uit gaat brengen. “Zoals het genre in Amerika ook heel breed is.”

Big Boy Caprice, die zelf soul-zanger is in het Engels en een radioshow heeft over soul op Lijn5, ziet dat de kwaliteit van Nederlandstalige r&b de afgelopen jaren enorm verbeterd is. “En die progressie ziet het publiek ook. Er zijn betere songteksten, betere producties. En daardoor is het publiek ook meer ontvankelijk.”

Nederlandstalige r&b is natuurlijk niet nieuw. In de jaren negentig pionierden Replay en Arnhemsgewijs met de Amerikaanse muziekstroming in eigen taal. Replay als zoete boyband, geïnpireerd op Boys II Men, Arnhemsgewijs met een wat stoerdere, straat-inslag. Zanger Lloyd de Meza van Arnhemsgewijs gaat later solo verder. “Toen ging het ook gelijk op met Nederlandstalige rap,” zegt Big Boy Caprice. “Het refrein in hiphopnummers werd soms gezongen, en dat werden uiteindelijk hele tracks.”

Nu willen Gio en Jayh die urban bagage van zich afschudden en zich meer richten op de breedte van pop. “Ik heb tegen mezelf gezegd: geen petjes, geen hoodies,” zegt Jayh. “Voor mij is het ook niet per se goed om nog meer nummers met rappers te doen, dan wordt ik door de business meteen in een hoekje geplaatst.”

Gio heeft de overstap van de urbanmarkt naar een breder publiek al gemaakt, hij wordt ook gedraaid door de TROS. Op zijn nieuwe album, geproduceerd door Giorgio Tuinfort die in het buitenland met grote namen werkt, moet vooral een pop album worden. “Ik heb veel nummers gemaakt op gimmicks, op zo’n stampende beat. Nu wil ik meer echte muziek.” En ook de teksten moeten serieuzer. “Niet meer zoiets als die track Groupie Love (met Ali B, red).” Zulke nummers heeft Gio ook al gemaakt. “Zoals Je hebt me, dat is een echt popnummer. Maar mensen zien een donker persoon en dan denken ze: urban.”

Jayh wil een breed publiek bereiken maar zich qua tekst niet al te veel kuisen. “Ik ben een combinatie van dingen: een lieve jongen maar wel met een rough randje. Net als R. Kelly. En ik zing over alles waar ik zin in heb.” En dan kan de Nederlandse taal wel lastig zijn. “R. Kelly kan in zijn teksten heel direct zijn. Maar als ik zonder metaforen over sex schrijf: dan klinkt dat niet. Je moet de juiste woorden vinden.”

Brace, Gio, Jayh, Ehsan en Cheb Mootje treden zondag 10 januari op tijdens de Amsterdammer van het Jaar in de Stadsschouwburg, tussen 16.15 uur en 18.00.

Een gedachte over “Nieuwe golf Nederlandstalige R&B

  1. Derk zegt:

    o nee he, als ik ergens een hekel aan heb…;-) maar vooruit, het houdt de jeugd van de straat. wel leuk stuk, jammer alleen van die fout in het beginstukje (of het is wel heel overdrachtelijk bedoeld “Een paar geleden was zingen nog voor mietjes.”)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s