KC met soul zet Trouw in het zweet

Waaanzinnig lekker gedanst, zaterdag in Trouw op de soulvolle tunes van KC the Funkaholic. Hij vierde daar dat hij al 25 jaar plaatjes draait voor de dansvloer. En fok, wat kan hij dat goed. Warm, funky, soulfull. Dat de helft van het publiek bestond uit dansers die daarvoor hadden meegedaan aan de nogal lange housedance battle dreef de energie op de dansvloer tot een kookpunt.

Een stukje van de battle check je hier

hieronder mijn stuk vooraf in het Parool

Artikel Parool, zaterdag 19 december

Op de dansvloer wordt de laatste jaren vooral staand geborreld. Maar zaterdag komen de beste housedansers naar het feestje ter ere het 25-jarige dj-schap van KC The Funkaholic.

Uit Japan, Zweden, Duitsland, Amerika vlogen housedansers eerder deze week naar Amsterdam om workshops te volgen van hun helden. Morgen Izaterdag) zullen ze zich tijdens de wedstrijd in Trouw in het zweet dansen om bij de laatste drie te eindigen.  Want die drie mogen battlen tegen de jury die bestaat uit drie legendes van housedance: Way Sha (New York), Byron Cox (New York) en Rabah Otrip House (Parijs). Muziek: diepe housetracks. Fysiek vocabulair: snelle elastieke benen, flexibel bovenlijf en zekere armen.

Op de schoolfeesten waar KC The Funkaholic (Kees Heus, 44) voor het eerst draaide was er nog het schuifelkwartiertje. En later in de clubs werd er verleid op de dansvloer, paringsdansen. “Nu gaat het meer op de caveman stijl: flesje kapotslaan en vrouw meesleuren naar je hol.” Als dj mist hij de dansers op de vloer. Mensen die niet alleen hun hoofd knikken, maar hun hele lijf laten samensmelten met de muziek. Dus toen Heus, ook programmeur bij Paradiso en man achter het label Kindred Spirits, gevraagd werd of hij iets speciaals wilde doen tijdens zijn jubilieumfeest Forever wist hij dat het iets met dans moest zijn.

Vriend en collega John Agesilas (39) heeft de battle georganiseerd. Agesilas danste jaren geleden nog wel eens met zijn dansgroep op de hiphopfeesten Bassline die Heus organiseerde in Paradiso. Nu is Agesilas docent aan de dansacademie, bij Lucia Marthas en de 5 o’ clock class, en weet hij wat voor talent er rondloopt dat hongerig is naar meer. Bovendien is hij regelmatig mc op housefeesten en weet hij wat er gaande is in de clubs in Nederland. “Nederlanders zijn blasé en durven niks.”

De stijl housedance is ontstaan nog voordat er house was, begin jaren tachtig in de nadagen van disco in de grote Amerikaanse steden. De stijl werd housedance genoemd omdat het zich niet op straat gedanst werd maar in clubs, vooral door latino’s en afro-americans. Er werden elementen geplukt uit allerlei stijlen, jazz, tapdance, latin, moderne dans, Afrikaanse dansen. Later werd de stijl ook gekoppeld aan de eerste golf van housemuziek. “In Nederland is het nooit echt groot geweest. Maar doordat de stijl ook onderdeel is van de grote wedstrijd Juste Debout is het ook in Nederland doorgedrongen,” zegt Agesilas. Juste Debout is een grote danswedstrijd in Parijs, waar elk jaar ruim vijftienduizend dansliefhebbers op af komen. “Mijn doel is om het niveau omhoog te krijgen hier. Nederland loopt twaalf jaar achter op Frankrijk. Buitenlanders hierheen halen inspireert de jongeren,” zegt Agesilas.

Het succes van het tv-programma So you think you can dance laat volgens Heus zien dat jongeren wel willen dansen. “Maar ze weten niet goed waar ze met hun creativiteit heen kunnen. Musical, dat lijkt het enige.” Zelf met een groep in een cirkel battelen in de club doen ze ook niet vaak. Agesilas: “Deze generatie is zo gewend aan workshops. Ze leren direct van een docent in een studio. Mijn generatie leerde het van elkaar in de club.”

Als Heus na de prijsuitreiking achter de draaitafels kruipt draait hij niet alleen maar diepe house om alle de dansers te plezieren. “Ik ga ook soul draaien, disco. Platen waar ik de afgelopen vijfentwintig jaar kippenvel van kreeg. Maar elke plaat die ik opzet is funky.”

Forever

25-jaar KC The Funkaholic

zaterdag 19 december, Trouw

Dancebattle 22.00 – 01.00 uur

Feest: vanaf 01.00 uur

http://www.trouwamsterdam.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s