BNN houdt de State Awards exclusief

Parool, dinsdag 15 december

Prijzenfestijn in hiphopland, maandagavond in de Melkweg. Nou ja, in een deel van hiphopland. ”De State Awards zijn natuurlijk ook een beetje de Kees Awards,” zei presentator Lange Frans aan het begin van de avond.

Wie ‘Kees’ zegt in hiphopland weet over wie het gaat: platenbaas Kees de Koning. Bijna alle winnaars hadden iets met Kees te maken. Eerder dit jaar kreeg Fresku een contract bij Top Notch, het hiphoplabel dat door De Koning werd opgericht. Fresku kreeg maandagavond prijzen voor beste single, Rookie of the Year, en werd gelauwerd voor zijn teksten. Dat laatste overigens niet voor het nummer Brief aan Kees, maar voor zijn single Twijfel.

Het debuutalbum van Zwart Licht verscheen begin dit jaar op Top Notch. De jongens uit Zuidoost werden uitgeroepen tot beste groep, beste live-act en hadden de beste videoclip. Het grootste deel van de ruim tienduizend stemmers had gekozen voor Rotterdammer Winne als beste artiest en vonden dat hij het beste album van het jaar had gemaakt. Hij kreeg ook nog eens de 101Barz Award. Ook Winne staat onder contract bij Kees de Koning.

Zelfs Statemagazine, de naamgever van het prijzenfestijn, is ooit opgezet door Kees, met zijn feilloze neus voor talent en zaken. Inmiddels is het online magazine ingelijfd door omroep BNN, organisator van de prijzenshow samen met radioshow Lijn 5. BNN heeft ook het platform 101Barz, gepresenteerd en geleid door Rotjoch. Tientallen artiesten met en zonder platencontract nodigde Rotjoch al uit in zijn studio voor een sessie achter de microfoon. Toch waren vier van de vijf genomineerden voor de 101Barz Award weer Top Notchartiesten. Een gemiste kans om ook andere hoeken van het brede hiphoplandschap aan bod te laten komen.

Lange Frans, in smoking, deed aan het begin van de nogal tamme avond een poging ook anderen in de spotlight te zetten, door een aantal samenwerkingen en albums te noemen die hij volgend jaar graag zou zien.

Aanleiding voor dit wensenlijstje was de constatering dat de media in 2009 hiphop vooral hadden gezien als stroming om te associëren met geweld. ”Ze bellen ons als er iets negatiefs is, maar nooit als er iets positiefs is.”

Rapper Winne brengt deze week nog een verzamelalbum uit: So So Lobi (alleen maar liefde), waar allerlei rappers tracks voor leverden. Winne wil positiviteit en liefde delen. ”Essentie van het project is dat mensen zich af moeten vragen: wat zou liefde doen in deze situatie? Mensen worden te snel boos,” zei hij eerder op Lijn 5. Jammer dat de So So Lobi-track die Zwart Licht maandag live deed nauwelijks te verstaan was.

Behalve ‘straater dan straat hip­hop’ waren ook de Yes-R’s en Ali B’s nergens op de nominatielijsten te bekennen. Fresku rapte nog in zijn live optreden ‘Mijn shit is niet voor op tv bestemd, ik ben niet commercieel genoeg, ik rap niet alsof ik een player ben’, maar de State Awards zijn duidelijk niet bedoeld voor commerciële rappers die het goed doen bij kinderen.

Aan het einde van de avond, na veel prijzen en een aantal optredens, werd de vijfde Lifetime Achievement Award uitgereikt aan Postman. Die uiteraard ooit begon bij Kees.

Een registratie van de Awardshow is nog te zien op het digitale kanaal 101TV, donderdag 17 december om 21.00 uur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s