Live muziek tijdens ADE

Parool, 23 oktober 2009

Dam Funk

Wie denkt dat dance alleen maar wat nummers achter elkaar  gemixt zijn heeft het mis. Gisteravond waren er tijdens het Amsterdam Dance Event bijzondere live optredens. Met echte instrumenten.

In Bitterzoet stond de vreemdste eend in de bijt van het festival waarin de stampende vierkwartsmaat het hardste schreeuwt.  Funkmissionaris Dam Funk uit Los Angeles kwam daar het publiek bespelen met vinyl, laptop, keytar en zijn smachtende stem. Die van de microfoon een flinke galm  meekreeg. Tussen zijn eigen nummers door draaide hij platen die hij af en aankondigde, weer met die galm, en hij vermeldde uit welk jaar ze kwamen. Begin jaren tachtig, meestal.

Ook solo en live ging de Amsterdamse dj en producer San Proper, in de Westerunie. Voor het eerst met drumstel, bas en electronica.  Naar verluid werd de show door het publiek dat voor het feestje van Isis kwam niet helemaal begrepen, maar Amsterdamse muziekaddicts waren diep onder de indruk.

Ongeveer op hetzelfde moment bespeelde het Parijse trio Jamaica, geen reggae zoals je aan de naam zou verwachten maar een sound gestoeld bands als Soulwax en Phoenix, in de Melkweg haar instrumenten. Een beetje uit de laptop, een beetje live (bas, drum, gitaar), en goede poppy zang met een fijn effect erover. Ze zijn geproduceerd door eentje van Justice en eentje van Daft Punk, en mogelijk lokte dat het duo Justice naar het feest, waar ze gestoken in lederen jasjes zomaar tussen het gewone volk liepen. Op de line-up van het feest vol grote namen stonden ze in elk geval niet. Dansen in de dj-booth deden ze wel, bij hun vriend en stadsgenoot Mehdi.

Hoewel veel mensen hun ADE route zorgvuldig plannen om zulke namen te horen, zijn er ook genoeg die gewoon naar een feestje gaan en wel zien of het wat is. Kan ook zijn dat draagkracht de loop van de nacht bepaalt. “Wij gaan hierheen omdat dit het goedkoopste feestje is van ADE,” verklaarden twee jongens hun geduld in de rij voor de Winston. Daar werd de New Cake Label avond gehouden. Niet dat het label ooit iets heeft uitgebracht, behalve wat remixes op internet, maar het is ADE dachten de Amsterdamse heren van de Vinnie, Donnie & Sjakie show, dus dan kan je niet met minder komen. Fedde le Grand had dan ook zijn eigen avond Flamingo Nights in Escape. Uitverkochte zaal, afgeladen dansvloer, bekende dj’s en weinig subtiele house. De juiste ingrediënten voor een goed feest.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s