Marokkanen weg? Graag! Ik kan niet wachten

Parool, 21 oktober 2009

Dinsdag was de dag dat de laatste Marokkaan uit Nederland vertrok. Volgens een negen minuten durend filmpje op internet. Prima idee, weg met die Marokkanen vonden meteen zo’n tienduizend mensen.

Weblog Geenstijl hoefde niets meer te doen dan het persbericht bij de film doorplaatsen om honderden comments te generen. GeenStijlers klikten ook door naar de poll op de site van Munt, initiatiefnemer van de film. Wat vind je van het idee dat Marokkanen Nederland verlaten?, werd daar gevraagd. Zo’n tienduizend mensen vinkten aan: Graag! Ik kan niet wachten. Een ruime meerderheid van de mensen die de poll invulden.

De film, Kop of Munt, werd dinsdag door allerlei media overgenomen en besproken. In de trage, gestileerde film zitten medewerkers van de sociale dienst duimen te draaien, wachten passagiers tevergeefs op hun bus, worden kranten niet meer bezorgd en staan achterbuurten klaar voor sloop.  De viral, met daarin ‘een kapper uit West’, gespeeld door een jongen die in het Amsterdamse nachtleven bekend staat als mc Lyrical Tie, werd her en der doorgeplaatst. Missie geslaagd voor Munt, een groep Nederlanders van Marokkaanse afkomst,  ‘enthousiaste creatievelingen die op verfrissende wijze de wereld om zich heen analyseren,’ staat op de website munt.nu.

De groep werd dinsdag bestookt door media. Maar de groep heeft een ‘no interview policy’ lieten ze per mail weten. ”Wij zijn namelijk heel erg benieuwd naar de reacties die de film oproept (‘hèhè, eindelijk gaan ze weg’ , of juist ‘ oh Nederland is inderdaad een stuk minder leuk zonder Marokkanen’). Om die reacties goed te kunnen meten is het belangrijk dat alleen de film zelf het verhaal vertelt.”

Volgens de groep is het debat rond Marokkanen-problematiek ‘al jaren enorm verkrampt en lijkt het bijna een ritueel te zijn geworden zonder inhoud, waarin mensen op voorspelbare wijze op elkaar reageren. Wij willen de Nederlandse bevolking laten stilstaan bij de absurditeit van dat debat’. De absurditeit van het plotselinge verdwijnen van een omvangrijke groep uit de maatschappij vonden veel GeenStijlers een mooie droom die niet snel genoeg werkelijkheid kan worden. Ook op de site van de Telegraaf de gebruikelijke reacties van mensen die ‘hun’ Nederland liever alleen gevuld zien met blanken. ‘Maroc’ uit Amsterdam reageert: ”Dit is echt ziek voor woorden hoe jullie er over denken. Ik begin Nederlanders ook over 1 kam te scheren . Zijn er nog wel normaal denkende Nederlanders?”
De ‘Last Moroccan’ twitterde dinsdag over zijn reis naar Marokko. Aan het einde van de dag kon hij hartelijk lachen om een bericht van Geenstijl: “Mooi dat Munt gewoon de poll laat staan en niet wegrennen of hun agressieve vriendjes er bij halen”.

Munt laat per mail weten te bestaan uit mensen die ‘zich niet leiden door negativiteit’. ”Wij zijn jongeren die heel goed weten hoe de samenleving waarvan wij deel uitmaken in elkaar steekt en hoe wij deze mede vorm willen en kunnen geven.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s