Budt, de feestelijke marketing van een niet bestaand drankje

Parool, 5 september 2009

14_budt3-1

De stad hing deze week vol met een poster voor ‘het hotste drankje van
2010’, Budt. Gisteravond vond het brand-event plaats in Paradiso. Een
feest voor een merk dat niet blijkt te bestaan.

Vooral het filmpje met de zwoele pay-off ‘La llava para un bien tiempo’ was goed gedaan (‘vrij vertaald: de sleutel tot lekker gaan’). Een hoge kwaliteit reclame die wel heel veel leek op de filmpjes
van Bacardi. Dansende mensen, trommel muziek, een barman en een gestylde jongeman die Budt bestelt. De website van de ‘gebottelde versie van kwalitatief hoogstaande wodka gemixt met een eigen ontwikkelde, biologische energy-drink’ bleef daarbij wat achter. Een paar dagen voor het brand-event was er nog weinig informatie te vinden. “Ja, dat liep niet zo goed,” zegt Daan de Boer, ook bekend als dj Danny de Funk, en kortstondig lokale held als de zanger Tropical Danny. “We hadden te weinig geld om de website op tijd af te hebben.”

In Paradiso was gisteren wel overal het Budt-logo te zien. Op een grote banner voor de club. Op ballonnen, op de meisjes die rondgingen met dienbladen vol Budt. Dat eigenlijk wodka-redbull blijkt te zijn. “Ik weet niet waarom, maar mijn vrienden noemen een wodka-redbull al een tijd een Budt,” zegt de dj die het feest organiseerde met dj Lil’ Vic en hyperactieve uitgaanstijger Paul Geusebroek. Een paar grappen verder en het idee was geboren om een brand-event te organiseren voor een merk dat niet bestaat.
Een feest als een parodie op de brand-events die te pas en te onpas de Amsterdamse hippe scene proberen binnen te halen om hun merk ‘te laden’ met hipheid. Maar tegelijkertijd als een sollicitatie om zelf meer van die brand-events op te mogen zetten. “Dit feest is natuurlijk ook een goed portfolio. We kunnen hiermee aan merken laten zien dat we de stad onder kunnen plakken, een filmpje kunnen maken dat veel bekeken wordt, toffe acts kunnen boeken en Paradiso vol kunnen krijgen. En dat met nauwelijks geld,” zegt De Boer. Voor de duidelijkheid: als de drie zoiets voor een merk zouden doen, dan moet dat merk natuurlijk wel het volle pond betalen.
Het heeft iets schizofreens. Een boel van de artiesten die gisteravond in Paradiso optraden, en dus de draak staken met brand-events, worden zelf vaak geboekt op merkenfeestjes, waar ze goed betaald krijgen. De Boer wil graag brand-events organiseren, als er maar betaald wordt, maar zegt tegelijkertijd: ‘brand-events zijn altijd nep’. “Zelfs als het goed gedaan is, dan voel je nog dat ze hebben gehoord dat je die en die artiesten moeten boeken omdat ze hip zijn.”
Kasimir Landheer organiseert vanuit reclamebureau Fitzroy de feestjes Bacardi Visita. Op bijzondere plekken worden feestjes georganiseerd in de geest van de familie Bacardi, ‘om het merk meer identiteit te geven’. “Muziek is altijd belangrijk geweest voor Bacardi. Dat willen wij op die feestjes laten zien. Daarom is het belangrijk met lokale, opkomende muziekanten te werken,” zegt Landheer. En omdat Amsterdam een dorp is, en de muziekscene niet zo heel groot is, staan dj’s en acts zowel op een feest voor een rummerk als op een partijtje voor een nieuw biertje, om de week erna een nieuwe gymschoen promoten. “Merken willen heel graag inspringen op wat er nu leeft,” zegt Carly Renwarin van het pr-bureau Karel & Sjaak. “Maar Amsterdam is een dorp. Je komt snel uit bij dezelfde artiesten.”

Karel & Sjaak (Carly Renwarin en Chanine Kerseboom) werkten mee aan evenementen voor
Converse, voor Diesel, voor Heineken, voor Tommy Hilfiger. En hingen onlangs zelf door de stad op posters voor een nieuwe Puma-campagne. “Doordat we veel werken aan feestjes voor merken zijn we een bekende naam geworden in de scene. Wij worden nu zelf weer geassocieerd met iets wat tof is,” zegt Kerseboom. Iets waar de twee ook weer om kunnen lachen.

“Het is natuurlijk een beetje raar, de incrowd kijkt een beetje neer op brand-events, maar tegelijkertijd
staan we er wel altijd allemaal,” zegt Kerseboom. Vooral als er gratis drank te krijgen is. “Het is ook maar wat een merk wil bereiken. Sommigen willen alleen de incrowd bereiken,” zegt Kerseboom.  Zoals Puma vorige week op een intiem-feestje deed. “Maar veel merken willen een groter publiek bereiken. Die komen naar een feest, zien toffe bands, horen toffe dj’s, en hebben een goed feest. Die houden er een goed gevoel aan over. En daar gaat het uiteindelijk om.”
De Boer is niet bang zijn gewenste toekomstige opdrachtgevers voor het hoofd te stoten met deze parodie. “Ik denk dat merken er ook wel om kunnen lachen. Het is een grap, en dat zien zij ook wel.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s