Dromen van drugsvrij feest

Artikel Parool, 10 augustus 2009

Festivals en politie staan niet meer lijnrecht tegenover elkaar in de omgang met pillen. Drugsvrij is het streven, maar met mate.

Ooit was er een tijd dat mensen xtc onder toezicht van de overheid konden testen op feesten. Die tijd is lang vervlogen, het beleid ging helemaal de andere kant op. De laatste jaren was de politie regelmatig met drugshonden en in uniform aanwezig bij festivals. Na de vrijheid van het pillen testen was er een periode dat ‘ gebruikersbezit’ van een pille-tje gedoogd werd, maar vanaf 2006 werd iemand bij wie één pil gevonden werd, aangehouden.

De festivalorganisatoren kwamen met name in opstand tegen de ‘ intimiderende aanwezigheid’ van de politie. De sfeer werd er grimmig door, het leek of alle festivalbezoekers verdacht waren. Niet echt een prettige manier om een feestje binnen te komen. Drugsvoorlichtingsorganisatie Jellinek sprak de zorg uit dat door het strenge optreden mensen thuis of voor in de ingang al hun pillen gingen slikken, in plaats van doserend door de nacht heen.
Inmiddels is besloten het overleg tussen alle betrokken partijen – politie, justitie, drugspreventieorganisaties en festivalorganisatoren – na jaren weer te hervatten. “Als organisator ben je nu veel meer verantwoordelijk voor het uitvoeren van het drugsbeleid, ” zegt Sjoerd Wynia van de Belangen Vereniging Dance. “Als de politie na afloop van het festival constateert dat je het niet goed hebt gedaan, heeft dat gevolgen voor je vergunning het jaar daarop. ”

De bezoekers die zaterdag bij Loveland in de rij staan, halen al geroutineerd hun zakken leeg. Trekken hun jas uit. Maken hun tas open. Iedereen weet inmiddels hoe het gaat. Bij Loveland zijn de controles streng, op verzoek van de politie. Portemonnees en pakjes sigaretten worden opengemaakt, tassen grondig gecontroleerd, er wordt onder bh’s gevoeld.

Bij Loveland, dit jaar de vierde editie, gaat de samenwerking erg goed, zegt Ingrid van der Veeken, chef van het verantwoordelijke wijkteam, Lodewijk van Deysselstraat. “Zij stralen heel duidelijk uit: wij streven naar een drugsvrij festival. Ze werken goed met ons samen. Daarom heeft het festival ook zo snel kunnen groeien. ”
Vorig jaar kreeg het festival een vergunning voor vijftienduizend bezoekers, dit jaar mocht het groeien naar twintigduizend. Dat mensen die gepakt zijn met een pil niet meer het terrein op mogen, is volgens Van der Veeken een beslissing van het festival, niet van de politie.
Wynia heeft het idee dat er bij politie en justitie weer wat nuance te bespeuren is ten aanzien van drugsbezit. “Het besef dat iemand die drie pillen bij zich heeft, niet meteen een dealer hoeft te zijn. ” Van der Veeken: “Een drugsvrij feest is het streven, waarbij we meteen snappen dat dat een illusie is. ”

Als de politiemensen in burger, van het horeca interventie team, zien dat op het terrein wordt gebruikt of gedeald, heeft dat niet onmiddellijk gevolgen voor de vergunning. “Vorig jaar zagen we op het festival dat drugs gebruikt en verdeeld werden op de wc’s, ” zegt Van der Veeken. “Dat geven wij dat door aan het festival, zeggen we: ‘ Zet er even een bewaker neer’. Even later is dat dan gebeurd, dat is prima. ”

Wynia heeft het idee dat er op wijkteamniveau hier en daar voorzichtig wordt gesproken over het weer gedogen van het bezitten van een pilletje. “Maar uiteindelijk wordt dat weer voorgelegd aan de driehoek (het overleg van politie, justitie en burgemeester – red.). Daar wordt uiteindelijk het beleid beslist. ” Volgens de politie is van gedogen echter geen sprake.

Een gedachte over “Dromen van drugsvrij feest

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s