Damaru maakt er een Surinaams feestje van

Artikel Parool, 10 augustus 2009

thebestPop: Damaru
Gehoord: Paradiso, Amsterdam

‘ Van Paramaribo naar Volendam!’ begint de single van de nummer één hit Mi Rowsu (Tuintje in mijn hart) van Jan Smit en ‘ de Surinaamse Michael Jackson’ Damaru. Van Kwakoe via Volendam naar Paradiso, was het toerschema van de Surinaamse popster dit weekeinde. Van gillende Surinaamse meisjes in de Bijlmer naar een signeersessie met Jan Smit in het dorp van de palingsound naar de hoofdstedelijke poptempel. Heel Nederland lijkt een tuintje in het hart te hebben voor deze 23-jarige zoetgevooisde rasentertainer.

Paradiso was gisteren gevuld met Surinaamse gezinnen, zelfs een kinderwagen was aanwezig, gillende tieners, vijftigers, blondines die de ster al lang kenden van hun stage in Paramaribo. Het concert was verplaatst van de bovenzaal naar de grote zaal, die redelijk gevuld was.
De plotselinge populariteit voor de jonge vader, Mi Rowsu schreef hij voor zijn dochtertje, is niet helemaal onverwacht. Het nummer was al een dikke hit in Suriname en onder de Surinaamse gemeenschap in Nederland. Bovendien is het nummer aandoenlijk, prachtig en swingend. De tekst: ‘ Ik heb een tuintje in mijn hart, maar alleen voor jou,’ is onweerstaanbaar.


De samenwerking met Jan Smit bracht hem meteen nationale bekendheid. Allemaal toevallig ontstaan. Damaru zei in interviews samen te willen werken met Jan Smit, ‘ die man heeft goede teksten en die muziek is prachtig’. Giel Beelen liet het nummer aan Jan Smit horen, en de samenwerking was beklonken. Jan Smit oefende op de uitspraak van de zinnen in Sranan Tongo en zong een tweede stem in. Het liedje schoot naar nummer één in allerlei lijsten. Niets bijzonders voor de Volendammer, het gebeurde hem al acht keer, wel voor Damaru.
In Paradiso zegt hij een paar keer echt van Nederland te houden. “Nederlanders zijn gezellige mensen, hoor. Toch gaan we vijf minuten zingen voor Suriname. ” En hop, de band La Fiesta zet het Surinaamse loflied in, de paar vlaggen in de zaal gaan de lucht in, de armen zwaaien van links naar rechts, de heupen gaan heen en weer. En Damaru dirigeert: ‘ zakken, zakken, zakken, zakken!’ En daar gaan de billen naar de grond. “Naar voren, naar voren, naar voren, stop! ”
Damaru maakt van zijn kaseko en reggaeliedjes show een echt Surinaams feestje. Inclusief een ellenlange introductie en aandacht voor zijn fans die zich vooraan tegen het podium hebben gedrukt.

Gestoken in een blouse met drukke print, danst de jongen die in interviews zo verlegen is wijdbeens en soepel het podium over. Nonchalant maar duidelijk dirigeert hij met stevige hand de band. Logisch, in goede Surinaamse traditie kan één nummer moeiteloos gerekt worden tot een avondvullende show. Dat Jan Smit uiteindelijk niet op het podium verschijnt om de hit mee te zingen, maakt Damaru goed met een versie van Mi Rowsu die minstens een kwartier duurt. Hij laat mensen vooraan meezingen door de microfoon. Na een heldere meisjesstem die vlekkeloos Sranan Tongo zingt: ‘ en het is een Nederlander hoor!’ Hij haalt een dreumes het podium op, gekleed in Damaru T-shirt, om het refrein voor te zingen, hij springt de zaal in om zijn tuintje tussen het publiek te leggen. En de band swingt verder. En de zaal danst door.

In een paar maanden tijd heeft Damaru in Nederland de levensliedliefhebbers gekoppeld aan de Suripopaanhangers. Hippe stadskids zijn voor hem gevallen, serieuze muziekliefhebbers hebben een zwak voor hem. Wie gisteren Paradiso verliet zonder tuintje, had zijn hart niet open staan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s