Vulgaire Lady Saw doorbreekt taboes

Artikel Parool, 31 juli 2009

lady_saw Lady Saw is al jaren de vulgaire queen van de dancehall. Vannacht staat de Jamaicaanse met haar seksueel expliciete show op het Raw Rhythm Festival.

Met een afwezig ‘ hello’ neemt ze de telefoon op, de grofgebekte rouwdouwer die zich als één van de weinige vrouwen al jaren handhaaft in de harde Jamaicaanse dancehallwereld. “Ik was aan het slapen. ”
Dan begint haar wel iets te dagen van een afspraak voor een
telefonisch interview rond het middaguur. “Ik was gisteren in de club, ” verklaart ze. En ook al is ze dan veertig, dat betekent niet dat Lady Saw, geboren Marion Hall, na een kopje thee rond twaalven in haar bed kruipt. “Ik moet op straat zijn, in de club zijn, weten wat er speelt onder jongeren, anders kan ik geen goede tracks blijven maken. ”
Na een aantal miskramen adopteerde ze drie kinderen, maar daar heeft ze ook niet het wilde leven voor hoeven opgeven. “Nee joh, die zijn al oud, eentje gaat al naar de universiteit. ”
Op haar vorige plaat uit 2007, Walk out, staat een nummer over haar miskramen, No less than a woman. Het is een rustig nummer waarin Lady Saw betoogt dat onvruchtbare vrouwen niet minder waard zijn. Een behoorlijk taboe in Jamaica, waar het krijgen van kinderen van groot belang is en neergekeken wordt op vrouwen die geen nageslacht produceren.
Zo wist Lady Saw weer confronterend te zijn, al was het nu met een persoonlijk en maatschappelijk onderwerp, en niet met tirades tegen mannen of met de seksueel expliciete teksten waar ze internationaal om bewonderd wordt.

In 1994 bracht Lady Saw haar eerste nummers uit, in de toen nog volledig door mannen bezette dancehall scene. Ze durfde een vrouwelijke variant te laten horen van de seksueel geladen teksten van de mannelijke mc’s. In shows laat ze mannen weten dat ze bij haar niets hoeven te proberen als ze een kleine piemel hebben, adviseert ze vrouwen weg te gaan bij hun vriend als die niet zorgt voor een mooie wagen onder hun kont en een dure broek er omheen.
“Dat is ook natuurlijk om de grap, ” zegt Lady Saw. “In een goede relatie draait het niet om spullen. Ik doe het om de mannen te jennen, het is vooral om te lachen. ”
Als ze haar scherpe tong inzet tegen opdringerige of vervelende mannen, heeft dat wel een maatschappelijke functie. Op YouTube staat een filmpje waarin Lady Saw een jongen die haar uitscheldt op zijn plaats zet met een geïmproviseerd stukje zang. Strekking: denk maar niet dat ik je neuk, je stinkt
uit je bek. “Ik wil vrouwen laten zien dat ze niet over zich heen moeten
laten lopen. Dat wij allemaal het recht hebben fatsoenlijk behandeld te worden, ” zegt Lady Saw vanuit haar bed. Op een ander nummer van haar laatste plaat probeert ze jonge meisjes een hart onder de riem te steken met de boodschap dat uiterlijk niet alles is, dat alles wat God geschapen heeft de moeite waard is.
Oké, ze is wat rustiger geworden, iets volwassener, zegt ze. En ze wil nu ook graag verder slapen. Maar haar shows zijn wel degelijk nog net zo opwindend als voorheen, belooft ze Amsterdam.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s