Lady GaGa spettert in slimme popliedjes

Recensie Parool, 21 juni 2009Lady-Gaga-music-03

Het krachtige silhouet van Lady GaGa wordt langzaam uitgelicht in de slierten uit de rookmachine. Als een krijger staat ze daar, armen gebogen de lucht in. Minutenlang. Tot het licht haar futuristische pakje van discobolmateriaal doet fonkelen. En de muziek begint.
Lady GaGa, de 23-jarige zangeres en performer, speelde zichzelf naar bekendheid in de New Yorkse clubscene. Ze zong haar liedjes in bars, had een burlesque show waarin ze haar keuze voor extravagante pakjes, verleiden en entertainen tot perfectie verfijnde.
De liedjes van Lady GaGa, door haarzelf ‘elektronische pop zonder soul’ genoemd, hebben niet veel om het lijf. Het zijn slimme popliedjes met de juiste dosis viezigheid in de teksten. Vrolijk uptempo, pakkende refreintjes, veel herhalingen en vunzige verwijzingen als ‘I wanna take a ride on your disco stick’. Teksten gaan over rijk en jong zijn, over uitgaan, drank, seks. Entertainment is het doel, niet de vervoering.
Nog geen jaar geleden stond Stefani Joanne Angelina Germanotta, zoals Lady GaGa echt heet, voor een paar half-geïnteresseerden te spelen op het NDSM-terrein tijdens Valtifest. Programmeur Joost van Bellen wist het zeker: dit ging een grote worden. In haar eentje op een rommelig podium bij daglicht kwam Lady GaGa’s act toen niet echt over.
Inmiddels heeft ze dikke wereldhits gescoord met onder meer Just Dance en Pokerface, heeft haar debuutalbum The Fame (2008) heel goed verkocht, wordt ze de nieuwe Madonna genoemd, en is ze rap groter gegroeid dan toen deze tour geboekt werd. HMH had Lady GaGa ook wel vol gekregen.
De Melkweg was gisteren uitverkocht, net als Paradiso zaterdag. De zaal stond vol jonge gays, kinderen, een groepje emo’s, meiden in leuke jurkjes. Met gegil begroeten ze elke nieuwe creatie waarin de ster op het podium verschijnt, geflankeerd door haar drie dansers. Steeds zijn het de billen van Lady GaGa die de meeste aandacht opeisen. De jurk-creaties, of jasjes vallen nauwelijks over haar heupen.


Soms duurde het een nummer lang voor ze haar achterkant aan het publiek toont en ze, billen naar achter gekanteld, richting drummer beweegt waarbij haar broekje steeds een stukje verder de naad inkruipt. Veel applaus krijgt ook haar bubbeltjesoutfit, bekend van een foto waarop ze niets anders aan heeft dan de creatie van doorzichtige plastic bellen. Nu draagt ze er een huidkleurig pakje onder met grote gouden pailletten.
Lady GaGa heeft haar creatieve team zelf uitgezocht. Kostuums, decor, styling, clips, alles wordt gemaakt door twintigers. Ze noemt die groep Haus of GaGa, geïnspireerd op Andy Warhol’s The Factory, de studio waar kunstenaars uit alle disciplines en stadse freaks elkaar ontmoetten.
Op het doek voor het podium wordt een film geprojecteerd: Haus of GaGa presents Who shot Candy Warhol, met Lady GaGa uiteraard in de onschuldige sexy hoofdrol. De film komt tijdens het concert steeds terug. Om tijd te creëren voor kostuumwissels, of zodat de zangeres op adem kan komen.
Want dansen en zingen tegelijk, dat lukt de entertainer niet altijd even goed. Lady GaGa gooit een been in de lucht, hapt naar adem en laat de microfoon maar even hangen. Er staan genoeg vocalen op band om stiltes te voorkomen. In de paar rustige momenten die ze creëert laat ze horen dat ze best een aardige stem heeft. In haar bubbeltjespak zit ze achter haar bubbeltjes piano. Eerst speelt ze een liedje over een verloren liefde, dan gaat ze over in een langzame a capellaversie van haar grote hit Pokerface.
Daar duurt het allemaal wat lang, er komt nog een biecht over dat ze zich alleen alive voelt op het podium en iets over weed, maar dan komt toch een laatste extravagante uitvoering van Pokerface, dat zou gaan over seks met een jongen terwijl je fantaseert over een meisje. Dan wordt er uitgebreid applaus in ontvangst genomen. En dat is het. Geen toegift. Een fris onconventioneel einde van een overdonderende en vermakelijke show met makkelijke pop als soundtrack.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s