Ghetto Flow wil de wereld

Artikel in Parool 10 juli 2009

GhettoFlowTTEen opwindende mix van reggaetón, dancehall, r&b, in het Spaans en het Engels: de ‘ urban latin’ band Ghetto Flow, vier Rotterdamse Dominicanen, wil zo veel mogelijk fans vergaren.

De nieuwe single Yo te quiero hacer (ik wil je doen) mixt opzwepende dancehall met een zwijmelig r&b-refreintje. In andere nummers op Los reales edicion occulta, de eerste plaat die ook via officiële kanalen te koop zal zijn en uitkomt op 25 juli tijdens het Zomer Carnaval in Rotterdam, komt reggaetón voorbij, bachata, merengue, salsa, hiphop, house. Dus de benaming reggaetóngroep is wat beperkt. ‘ Grupo urbano latino’ is beter. Of toch niet? Tijdens het interview in Rotterdam verschillen mc J. Soprano (31), producers en mc’s MB (26) en Conejo (21) en babbelgrage frontvrouw La Baby (24) even van mening. In rap Spaans discussiëren ze over hoe ze de band het beste kunnen positioneren.

Ach, het hokje maakt niet veel uit. Ghetto Flow is in Nederland, en in heel Europa, niet alleen de enige reggaetóngroep die zo veel stijlen mixt, het is ook de enige groep in die hoek die op dit niveau opereert. Ghetto Flow treedt al een paar jaar op tijdens feesten en festivals, met dj’s, en dansers om de boel extra op te zwepen. “We zijn heel bekend vanwege onze liveoptredens, ” zegt La Baby. “Dat vinden we heel belangrijk, het publiek moet helemaal los gaan. ”

Allevier kwamen ze pas op latere leeftijd naar Rotterdam, producers en mc’s MB en Conejo kwamen via de Nederlandse Antillen. Allemaal hadden ze familie in Nederland. Ze namen hun liefde voor reggaetón mee uit de Dominicaanse Republiek. In Latijns-Amerika werd de opwindende stijl met een dwingend, herhalend ritme, in de jaren negentig groot. Eén van de eerste hits die ook de oceaan overstak was Gasolina van Daddy Yankee. Zo’n vier jaar geleden drong de stijl hier ook door op grote urbanfeesten. Ghetto Flow was toen al een een tijdje bezig om in Nederland hun favoriete muziek te maken. Ze kenden elkaar niet uit de Dominicaanse Republiek, ze ontmoetten elkaar in Rotterdam via via. Op een feestje, op een basketbalveldje, bij de kapper (La Baby: “Als hun kapper er niet is, raken ze allemaal in de stress; ze gaan een paar keer per maand ”). In 2007 drongen ze door tot de hiphopfinale van de Grote Prijs van Nederland. De groep trad op met grote reggaetónacts zoals Aventura en Don Omar.

Nu is er een officieel album en hebben ze een manager. La Baby, twee weken geleden bevallen van een baby van MB, hoeft al het regelwerk niet meer alleen te doen. De groep kan zich richten op zo veel mogelijk spelen. Want ze willen de wereld veroveren. Waar andere artiesten het woord ‘ commercieel’ zo veel mogelijk mijden, benadrukt Ghetto Flow tijdens het interview steeds dat hun muziek ook gemaakt is om zo veel mogelijk fans te vergaren. Waarom zo veel stijlen combineren? Dan bereik je veel meer mensen. La Baby: “Bekend worden is moeilijk, maar als je eenmaal bekend bent, dan houd je mensen langer vast als je afwisselende muziek maakt. ” Samenwerking is ook een goede strategie. Conejo: “We hebben een nummer op de plaat met een Indiase zanger. Dan kan je zijn hele achterban meepakken. ” En met de combinatie van rap en zang bereik je meer mensen. En het ligt lekker in het gehoor. Over het combineren van talen: “We zingen en rappen in het Spaans, maar Conejo doet er ook wat Spanglish bij. ”

Hoewel reggaetón een stuk groter is in Latijns-Amerika, wil de groep eerst in Nederland doorbreken. La Baby: “Alle grote artiesten willen het na Latijns-Amerika maken in Europa. Waarom zouden wij dan daar beginnen? ” Bovendien, Nederland is hun thuis. “Hier willen wij het eerst bekend zijn. ”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s