Jack Peñate wil geen stereotype zijn

Artikel Parool, 22 juni 2009

media_xl_165559Jack Peñate zingt zijn melancholisch catchy melodieën op zijn tweede plaat op tropische ritmes. Met het album Everything is new wil Peñate laten horen dat hij meer is dan zo’n typisch Britse gitaarzanger.

‘Alles in het liedje is waar,” zegt hij, ”zó werd ik aangetroffen.” Hangend aan de touwen van kerkklokken, in een toren, bij het voorzichtige licht van het begin van de dag. Helemaal van de kaart, helemaal eraan. Jack Peñate (24) zingt erover in Tonight’s Today, de eerste single van zijn tweede plaat Everything is New. ”I’m ringing church bells, church bells.”

Het ging een tijdje niet zo goed met de Britse zanger. Zijn eerste plaat, Matinée uit 2007, was behoorlijk succesvol, maar hij voelde het keurslijf van de Britse alternatieve popzanger knellen. Bovendien wilde hij een plek voor zichzelf, maar woonde hij nog bij moeders thuis. Deels gedwongen door de ellendige Londense woningmarkt, deels omdat hij het, als jongste zoon, moeilijk vond zijn moeder alleen te laten.
”Toch was thuis de laatste plek waar ik na een nacht drinken naartoe wilde.” Dan dus maar zonder einde de stad afschuimen op zoek naar vertier. Zo lang totdat het vertier omslaat in dat ellendig lege gevoel. ”Daar gaat Tonight’s Today over,” zegt hij. ”Het verschrikkelijkste gevoel dat ik ken: verloren naar huis strompelen terwijl iedereen fris aan de dag begint.”

Inmiddels heeft de zanger een eigen huis en een vriendin. ”Nu heb ik een reden om naar huis te gaan.”
En een nieuwe plaat. Vol ritmes die afwijken van de slepende of stampende Britse vierkwart. ”Ik wilde niet blijven hangen in dat Britse alternatieve rockcircuit,” zegt Peñate tijdens zijn interviewdag op een terras in het Vondelpark.
Het is nog vroeg in de middag, maar de babbelkous bestelt na kor-te twijfel toch een Duvel. ”Ik dacht: waarom zou ik in mijn muziek eigenlijk niet mogen laten horen dat ik beïnvloed word door bijvoorbeeld de afrobeatlegende Fela Kuti?” Dus huppelen de drums in het nummer Everything is New en klinkt het houtblok eigenwijs op Tonight’s Today, terwijl er ook nog een funky helder gitaarlijntje door dat liedje dwarrelt.
De swingende uptempo ritmes en de catchy refreinen maken van de plaat een dansbaar zomeralbum, ook al zijn de teksten soms duister. Zelfs een nummer over de dood is vrolijk. ”Ik verheug me er al op alle kids dat nummer mee te zien zingen,” grinnikt Peñate: ”Let’s all die!”
Het is geïnspireerd op een brassband die hij op zijn negentiende in New Orleans een lijkkist zag begeleiden. ”Dat maakte zoveel indruk. Zo kan het dus ook. Dit nummer is daar een ode aan. De enige zekerheid die we hebben is dat we dood gaan. Dat lijken we te vergeten, nu we allemaal zo oud worden, zo
bezig zijn met onszelf. Dood wordt iets waar we bang voor zijn geworden, maar we moeten de dood juist omarmen als onderdeel van het leven.”
Acht maanden deed Peñate over de opnames van zijn tweede album. ”Sommige nummers stonden er in een dag op , maar daarna begon het afmaken.” Liedjes schrijven, daar heeft Peñate geen moeite mee, zegt hij zelf. ”Goede melodieën verzinnen, dat kan ik. Goede muziek eronder leggen, daar heb ik hulp bij nodig.”
Lang werd gewerkt aan mooi gelaagde drums, percussie, bas, elektronica, gitaar. En dan wilde hij nog dat het album als één geheel zou klinken. Onbewust in elk geval. ”Dus dat het houtblok op het ene nummer precies hetzelfde klinkt als in een ander liedje. Dat een bepaalde gitaarklank later op de plaat weer terugkomt. Zonder dat dat al te duidelijk wordt.”
Waar hij die nummers live zal laten horen, weet Peñate nog niet. ”Ik heb geen zin in weer dat alternatieve popcircuit. Weer al die zalen. Er is niets mis mee hoor, maar het is allemaal zo hetzelfde. Ik wil niet meer alleen die stereotiepe Britse alternatieve popmuzikant zijn.” Waar dan wel optreden? ”Daar zitten we nog over te denken. Misschien ga ik wel een tour doen langs kerken. Dat zou toch mooi zijn? Moet het publiek ook eens ergens anders heen.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s