Concertje? Eerst even honderd euro dokken.

Artikel Parool, 18 juni 2009

Honderdveertig euro voor Ry Cooder bleek zelfs veel fans te gortig. Gisteravond waren alleen de goedkopere rangen van Carré uitverkocht.

Ry Cooder is een uitschieter, zoveel wordt er zelden voor een concertkaartje gevraagd, zegt Lian van Leeuwen van Mojo, de grootste concertpromotor van Nederland. Nu ja, U2 vraagt ook 150 euro aan mensen die hun gesponsorde show vanaf de eerste rang willen bekijken. De twee shows in juli in de Arena zijn uitverkocht, op die dure rang na.

De ticketprijzen voor grotere popconcerten liggen onmiskenbaar een stuk hoger dan tien jaar geleden. De prijzen voor grotere concerten in Heineken Music Hall, Ahoy en Westerpark liggen rond de 45 euro. “Het geld komt niet meer binnen met cd-verkoop, artiesten moeten het verdienen met toeren,” zegt Van Leeuwen. Nog een paar prijzige eerste rangen het komende half jaar: The Cult voor 100 euro, Elton John voor 98 euro, Lil’ Wayne voor 90 euro, Cliff Richard voor 75 euro, Coldplay, Pearl Jam en Rammstein voor 59 euro.

Zoals de lege plekken gisteravond en vanavond Ry Cooder zwijgend vertellen dat de Amerikaan zich de volgende keer meer bescheiden moet opstellen, zo heeft de zwarte markt de officiële prijzen omhoog gedreven, zegt Van Leeuwen. “Ik noem geen namen, maar een manager van een grote act is een keer tijdens een concert de hele eerste rij afgegaan. Hij vroeg iedereen hoeveel hij of zij betaald had voor een kaartje. Dat bleek vaak twee of drie keer zoveel als de officiële prijs. Oh, dacht hij toen, kennelijk zijn we veel meer waard.” Het is de artiest die het prijskaartje bepaalt, zegt Van Leeuwen. Mojo geeft een raming van de kosten door, waarop het management de prijs van de kaartjes bepaalt. Volgens Van Leeuwen liggen de ticketprijzen in Nederland lager dan in een aantal andere Europese landen, en zijn Nederland dus ook minder snel bereid om veel meer te betalen. “Dat vertellen we de artiesten ook.” Artiesten die voor zo’n veertig euro te zien zijn, ‘dat zijn artiesten met wie wij nog kunnen onderhandelen’, zegt Van Leeuwen. De ‘Madonna’s en U2’s’ bepalen gewoon hun prijs, en verkopen toch nog steevast uit. Ry Cooder is niet van dat kaliber. Zijn concert is vanavond en morgenavond nog niet uitverkocht. Kaarten zijn nog verkrijgbaar aan de kassa.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s