Mural op de Prinsengracht moet weg van ambtenaren

Artikel Parool, 10 juni 2009IMG_0611

Kunstenaarsduo The London Police en de eigenaar van het pand aan de Prinsengracht geven een muurschildering cadeau aan de buurt. Maar nog voor het af was kwam een ambtenaar zeggen dat dit zomaar niet kon.
Met een hoogwerker hebben Bob Gibson en Chaz, samen The London Police, de twaalf meter hoge blinde muur aan de Prinsengracht bewerkt. Erop ‘the Lads’, de poppetjes waar The London Police wereldwijd bekend mee werd, gecombineerd met een machinetekening van Bob Gibson. Met het duo zelf achter de knoppen.
Het duo heeft voor de compositie rekening gehouden met de boom voor de muur. The Lads gaan gestapeld de hoogte in. Eigenlijk wilde Bob Gibson nog met zijn architectonische lijntekeningen gevels van grachtenpanden toevoegen, maar dat laat hij voorlopig achterwege. Want eergisteren kwam een ambtenaar van stadsdeel centrum vertellen dat dit zomaar niet kon. Het pand is een Rijksmonument, en daar mag zonder vergunning niets aan veranderd worden. Gibson: “Het goede is wel dat hij zei: maak voorlopig maar af, je bent toch al halverwege.” Het stadsdeel, dat twee jaar geleden ook overactief was om werk van zeer gerenommeerde straatkunstenaar JR weg te krijgen,  meldt dat de zaak in onderzoek is.

De eigenaar van het pand, Bernard van Liemt, laat vanaf zijn vakantieadres weten dat hij het stadsdeel de ‘de afgelopen vier jaar dat ik het pand bezit nog nooit heb gehoord over de vreselijk ontsierende graffiti die telkens weer werd aangebracht’. Noch over de posters met ‘verloren poezen’ en ‘free Tibet’. “Nu recentelijk niet alleen de blinde muur maar ook het schilderwerk aan de voorzijde voor de zoveelste maal was beklad ben ik ingegaan op de suggestie van Oscar van der Voorn van The GO Gallery om de muur met een kunstwerk te verfraaien opdat het hopelijk oneigenlijk bekladden en vernielen tegen gaat.”
“The London Police heeft beloofd de muur de komende tien jaar te verzorgen,” zegt Van der Voorn, in wiens gallerie een paar deuren verder momenteel een expositie van The London Police te zien is. “Zorgen dat er geen nieuwe graffiti op de muur komt, zwerfvuil weg halen.” Hij zou graag zien dat de gemeente er een groen perkje aanlegt, en een bankje neerzet voor de bejaarden uit de buurt of toeristen die een broodje willen eten.
Van Liemt zegt er niet bij stilgestaan te hebben ‘dat zoiets vergunningplichtig is, en bovendien heb ik mijn twijfels of er überhaupt vergunning zou worden verleend.” Bureau Monumenten en Archeologie van de gemeente, die gaan over rijksmonumenten, is het eens met het stadsdeel: ‘er mag niet zomaar wat aan het pand gebeuren, daar zijn regels voor’. Van Liemt: “Je mag je huis van monumentenzorg kennelijk wel laten ontsieren, bekladden en laten verpauperen maar actief iets er aan doen mag niet.”

17 gedachtes over “Mural op de Prinsengracht moet weg van ambtenaren

 1. Die Nachtuil weet je zegt:

  Dit soort werken zijn een effectieve methode tegen graffiti. Veelal zijn dat zelf mensen die een werk als dit enorm waarderen en dus met rust zullen laten.

  Maar de ambtenarij heeft wat dat betreft conservatieve oogkleppen op.

 2. Mart zegt:

  Juist goed dat op deze manier het centrum opgevrolijkt wordt. Hebben de ambtenaren wel een vergunning aangevraagd om te mogen zeuren op mensen die hun eigen gebouw onderhouden?

 3. Boris zegt:

  Als eigenaar van een rijksmonument wel je handje ophouden voor de subsidies en belastingvoordelen, maar gelijk klagen in de pers als er iets van je wordt verwacht.

 4. de graaff zegt:

  “Daar zijn regels voor”.
  Inderdaad.
  Amsterdam mag naar de knoppen geholpen worden, door armoedzaaiers, criminelen, hangjongeren, pooiers en ander uitschot.
  De halve stad mag instorten, omdat er zo nodig een tunnel moet worden gegraven door een moeras.
  Het verkeer mag al jaren geleden stinkend tot stilstand zijn gekomen.
  Maar voor het laten vervaardigen van een kunstwerk op je pand heb je een vergunning nodig.
  Die je toch niet krijgt, want de incompetente linkse leeghoofden, die daarover gaan, zijn alleen geïnteresseerd in hogere parkeertarieven en -boetes.

 5. Willij Vanderlinden(Beeldend Kunstenaar) zegt:

  Laat maar lekker staan.
  Het doet de buurt goed.
  Ambtenaren houden niet van Kunst.
  Dat is algemeen bekend.
  Wel willen ze graag een extra baan(als adviseur in de Kunst).
  Vandaar ook dat er zo weinig verrassingen op muren en daken verschijnen.

  Heb in Rotterdam ooit een donkere onderdoorgang gered van 7 slapende types, vieze containers met restaurant afval en geen verlichting.
  Gewoon door daar een Tovertunnel te bouwen.
  Werd bedreigd door het OBR, winkeliers die achter mijn rug vergaderden om het Kunstproject weg te halen.
  Toen namen Japanse muzikanten er een videoclip op.
  En werd het Internationaal.
  Hielden ze even hun bek.
  En vorige waren er 30 Hip Hoppende Rappers uit Delfshaven die daar hun Tovertunnel /Youtube video opnamen.
  Dus nu is het goed.
  Of zo!
  Juist omdat ze hem steeds weg willen hebben, vraag ik elke twee jaar subsidie aan om hem helemaal te restylen.
  De Tovertunnel is al vanaf 1997 een begrip in Rotterdam en Nederland.
  Juist vanwege alle toeristen die ons gebied(Historisch Delfshaven) bezoeken.
  Er worden trouwfoto”s in gemaakt, zit vol symboliek en werd gewoon gebouwd met dag en nacht Neonverlichting omdat kinderen daar bang waren om tussen de zwervers door te lopen en de stank van het restaurant afval te ruiken.
  Zo simpel is Kunst.
  Het verbetert je blik, je reuk en je kan weer een tijdje genieten van een visie die helemaal real is en je kleurengamma op peil houdt.
  Wat willen ambtenaren eigenlijk?
  Kunst is Welstand!

  Willij Vanderlinden is Beeldend Kunstenaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s