En daar valt weer zo’n popprijs

Artikel in kunstbijlage Parool, 3 juni 2009

Liedewij Loorbach

3FM Awards, Top40 Award, de TMF Awards. De popprijzen zijn er niet alleen om artiesten ‘ te eren’. Maar vooral ook om aandacht te vestigen op de prijsuitreiker.

Ha, daar is weer een prijs voor popmuzikanten! Dit keer uitgereikt door de Top 40. Zomaar tussen het lanceren van een nieuwe website en de presentatie van het boek Top 40 Hitdossier 1965 – 2009 door. Op maandag 8 juni zullen ‘ speciaal voor hen ontworpen awards’ worden uitgereikt aan de succesvolste Nederlandse artiesten per decennium. Uiteraard ‘ in aanwezigheid van vele succesvolle artiesten’, zo meldt het persbericht van Gentle Look PR in Almere, dat door Stichting Top 40 is ingehuurd om aan de nieuwe prijs bekendheid te geven.

De succesvolle artiesten hebben het er maar druk mee. 3FM, TMF, EdisonPop, Gouden Harpen, Zilveren Harpen, Popprijs, Duiveltjes. Het afgelopen awardseizoen hebben vooral Alain Clark, Anouk en Ilse DeLange (onder meer beste zangeres) veel uren gestopt in het ontvangen van prijzen, verheugd kijken en het van blijdschap getuigen in interviews met de trofee vers in de armen. De Jeugd van Tegenwoordig gaat ook lekker, want die kunnen bij de 3FMAwards optreden, maar net zo goed mee vissen uit de alternatieve vijver van de 3voor12Awards (VPRO) en staan luxueus met één been in de urban hoek van de State Awards (BNN). Ging het vroeger om belangrijke prijzen als de Edison of de Gouden Harp, tegenwoordig heeft elke zender of omroep zijn eigen popprijs. MTV, TMF, 3FM, 3voor12 (VPRO), BNN. Muzikanten hebben er dan nog geen genoeg van en reikten onlangs elkaar ook nog wat prijzen uit: de Duiveltjes.

Op 4 juli zijn het weer de TMF Awards, met een groots spektakel in het centrum van Rotterdam. Ook de Marco Borsato Award wordt dan overhandigd. Nadat de zanger/ acteur met de volle stem elf jaar achter elkaar de prijs voor ‘ Beste Nederlandse zanger’ in de lucht had mogen steken, en in totaal 21 TMF Awards in zijn berging had staan, liet hij de organisatie weten niet nog meer van die beeldjes te willen. In plaats van te ontvangen reikt hij sinds 2007 de Marco Borsato Award uit, een prijs voor het meest veelbelovende talent van het afgelopen jaar. De genomineerden worden door Marco Borsato himself gekozen. Dit jaar zijn genomineerd: Idols-winnares Nikki, pretrapper Dio, mooie jongensband Valerius en de rockers van Voicst. Dat Voicst haar eerste album uitbracht in 2004 doet er kennelijk niet toe. Dus staat deze Amsterdamse Do It Yourself band vrolijk op de foto met keurig gekapte Nikki, product uit de Idols-Industrie. Want van de nominatie werd een waar persmoment gemaakt. Wie de Marco Borsato Award ontvangt, daar gaat het publiek over. Stemmen kan op de website van TMF. Ter indicatie: vorig jaar wonnen Nick & Simon.

TMF was in 1996 de eerste in de golf aan zenders die hun eigen popprijs optuigden. In 2004 begon BNN met het uitreiken van de Mobo Awards, in samenwerking met het Britse voorbeeld. Die Mobo Awards, dat staat voor Music of black origin, veranderde in 2006 in de Urban Awards. En die prijs ging in 2008 weer over in de State Awards, vernoemd naar de succesvolle hiphopwebsite die de wilde jongerenomroep had ingelijfd. Ook in 2004 begon 3voor12, het online platform voor alternatieve muziek van de VPRO, met de 3voor12Awards. Medewerkers van de site nomineren twaalf albums van Nederlandse artiesten, een jury roept de winnaar uit. Toen kon 3FM, met de slogan ‘serious radio’, niet achterblijven. Want behalve dat zo’n prijs natuurlijk hartstikke leuk die hardwerkende artiesten in het zonnetje zet, is zo’n festijn een mooie marketingtool voor je eigen zender. De artiesten die je eerst zelf groot hebt gemaakt door ze veel te draaien, kun je tijdens zo’n show inzetten als modellen in een grote reclamecampagne voor het eigen merk. Dit jaar werd de show van de 3FM Awards, gehouden in de Gashouder, live uitgezonden op de radio en op Nederland 3.

Onbekendere artiesten, of laten we zeggen artiesten die bij de massa iets moeilijker liggen, krijgen vooral de ruimte bij de 3voor12 Awards en de State Awards. De Zilveren Harp wil ook nog wel eens gaan naar een voor het 3FM publiek obscure artiest. Maar als zo’n artiest het prijzenfeest van de grotere zenders bereikt, het grote publiek en het grote gebaar, dan gaan ze daar niet moeilijk over doen. Exposure! Dat was vroeger wel anders. Cor Lemaire (pianist en componist, onder anderen bij Annie M.G. Schmidt en Wim Kan) en Wim Ibo (cabaretier) retourneerden hun Gouden Harp toen bekend werd dat in 1975 diezelfde eer te beurt viel aan De Zangeres Zonder Naam.

De Harpen, goud sinds 1962 en zilver voor nieuw talent sinds 1969, zijn niet de oudste prijzen. Dat zijn de Edisons, tegenwoordig EdisonPop, sinds 1960. Het was een initiatief van de Nederlandse Commissie Collectieve Grammofoonplaten Campagne. De prijs moest dus de verkoop van platen stimuleren. De Harpen worden uitgereikt door Buma Cultuur. Volgens directeur Frank Helmink legt het krijgen van een zilveren harp ‘ de artiest of componist meestal geen publicitaire windeieren. En dat laatste is een van de doelstellingen van Buma Cultuur. Het promoten van Nederlandse muziek’. Ook de Top 40 wil artiesten ‘ eren’, verklaart Gentle Look PR de nieuwe award. Het is de bedoeling de uitreiking van de award na afloop van elk decennium te herhalen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s